Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Praha našla svůj vánoční strom, je to dvacetimetrový smrk

Staroměstské náměstí bude letos během vánočních svátků zdobit strom z Libereckého kraje. Dvaadvacet metrů vysoký smrk do hlavního města poputuje z Krompachu v Libereckém kraji, majiteli už totiž přerostl hranice pozemku.

Vánoční trhy pořádá společnost Taiko, která i organizovala soutěž pro výběr stromu. Přihlášeno bylo 45 adeptů, zvítězil smrk ztepilý z obce Krompach na Českolipsku.

„Soukromý majitel jej do soutěže přihlásil, protože strom přerostl hranice jeho pozemku, kde by mohl v budoucnu svým dalším růstem ohrozit sousední nemovitost. Způsobilost stromu ještě tento týden potvrdí odborný dendrologický posudek," uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Taiko Hana Tietze.

Strom pokácí 23. listopadu, převezou do Prahy a poté budou týden zdobit. Vše má jako každý rok na starost městská společnost Technologie hlavního města Prahy.

„Ve stejný víkend se pokácí také druhý strom, který budeme umísťovat na Václavské náměstí. Pochází rovněž od soukromého majitele, shodou okolností ze stejné části Libereckého kraje, z obce Bílý Kostel nad Nisou. Kácení a převoz stromů realizujeme ve spolupráci s odbornou firmou. Stromy se nejprve převezou do areálu na okraji Prahy. Do centra metropole vánoční strom převážíme z bezpečnostních důvodů až po půlnoci, konkrétně to bude v noci z pondělí na úterý 26. 11. Do ranních hodin bude strom bezpečně ukotven v šachtě na Staroměstském náměstí a v průběhu týdne ozdoben,“ informoval Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

Z Libereckého kraje byl i poslední vánoční strom, smrk z obce Mimoň.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Taiko

Štítky vánoce, strom, smrk, Liberecký kraj, Praha, Staroměstské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha našla svůj vánoční strom, je to dvacetimetrový smrk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.