Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Festival Signal letos zavede návštěvníky i na Pražský hrad

Pražský hrad se letos poprvé stane součástí Signal Festivalu a Hradčany se promění na jednu z tras, které festival nabídne od 10. do 13. října. Dvanáctý ročník této akce, zaměřené na digitální a kreativní kulturu, přinese celkem 22 instalací od českých i zahraničních umělců.

Na Hradčanech bude k vidění videomapping na Arcibiskupském paláci od Filipa Hodase nebo monumentální objekty Jiřího Příhody ve Šternberském paláci. Druhá trasa povede centrem Prahy a nabídne umělecká díla na známých i méně známých místech, včetně projekce na fasádě Městské knihovny a zvukové instalace v Barokním refektáři dominikánského kláštera.

Hradčanská trasa začne v Jízdárně Pražského hradu a povede přes paláce na Hradčanském náměstí až do galerie Kunsthalle Praha. Prostor Jižních zahrad bude díky festivalu exkluzivně otevřen i ve večerních hodinách. Návštěvníci se mohou těšit například na multimediální výstavu Strange Attractions od londýnského studia United Visual Artist v Kunsthalle Praha nebo na digitální projekci využívající umělou inteligenci v instalaci Jiřího Příhody. Festival letos navázal spolupráci s významnými institucemi, jako jsou Pražský hrad, Národní galerie či CAMP.

Na Pražský hrad současné umění patří, zní z prezidentské kanceláře

„O možnost proměnit historicky a architektonicky jedinečnou lokaci Pražského hradu usiloval Signal Festival dlouhodobě a po dvanácti letech se toto přání stalo skutečností. Signal Festival tak může na Hradčanech nabídnout instalace a projekce v prostorách zde sídlících galerií, s nimiž letos spolupracujeme,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta.

„Pražský hrad je významná historická památka a sídlo prezidenta, to ale neznamená, že zde není místo pro současné umění. My naopak chceme hledat cesty, jak sem tyto prvky přirozeně vnášet,“ dodala kulturní a programová ředitelka Kanceláře prezidenta republiky Veronika Wolf.

Hlavní kurátor Signal Festivalu Pavel Mrkus zdůrazňuje význam propojení moderního umění s historickými lokalitami. „Letošní program přináší uznávané světové digitální umělce a zástupce nejžádanějších českých autorů. Festival propojuje historické a moderní perspektivy v symbióze umění a technologie,“ říká Mrkus. Vstupenky do Galerijní zóny, která zahrnuje sedm exkluzivních lokací, jsou již v prodeji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Signal Festival

Štítky kultura, Signal Festival, památky, umění, Pražský hrad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Signal letos zavede návštěvníky i na Pražský hrad  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.