Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Praha bude podporovat Knihovnu Václava Havla, ta má připomínat hodnoty svobdy

Praha bude nadále podporovat Knihovnu Václava Havla, a to finančně i materiálně. Při dnešním podpisu memoranda o spolupráci to řekl primátorův náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), podle kterého je důležité, aby existovaly instituce připomínající význam svobody a demokracie. Knihovna Václava Havla letos slaví 20 let existence.

Memorandum o spolupráci podepsali zástupci města a knihovny symbolicky v den 56. výročí začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Dnešní výročí okupace sovětskou armádou nám připomíná to, jak svoboda naší země byla vždycky ohrožena a svoboda ani demokracie nebyla pro Čechy a Slováky ničím automatickým. Proto jsme dnes podepsali memorandum s institucí, která hodnoty svobody a demokracie permanentně připomíná," uvedl Pospíšil.

Magistrát chce podle Pospíšila knihovnu i do budoucna podporovat. Město podle něj počítá nejenom s pravidelnou finanční podporou prostřednictvím grantů. „Budeme se bavit i o jiných formách podpory. Chceme, aby knihovna své nápady mohla provádět naplno," dodal.

Podle Pospíšila je třeba, aby instituce typu Knihovny Václava Havla připomínaly ve svých programech či přednáškách nutnost boje o svobodu a připomínaly důležitost hodnot, jako jsou svoboda a demokracie. „Protože bez nich je člověk omezován a ztrácí svojí hodnotu," uvedl Pospíšil.

Nestátní nezisková organizace Knihovna Václava Havla byla založena v roce 2004 po Havlově odchodu z prezidentského úřadu po vzoru podobných institucí v USA. Založili ji Dagmar Havlová, Zdeněk Bakala a Miloslav Petrusek. Instituce je financována především z nadačních příspěvků a darů. V roce 2022 měla podle výroční zprávy náklady 18,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Knihovny Václava Havla

Štítky ČR, správa, literatura, knihovny, Havel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Zase se budou cpát prachy do nějaké pofiderní neziskovky? Ať si to financuje Veškrnová ze svého. Nějaké bláboly Venci flařky asi nikoho nezajímají

Středa, 21. srpna 2024, 17:24Odpovědět

Praha bude podporovat Knihovnu Václava Havla, ta má připomínat hodnoty svobdy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.