Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Žižkov má první ukrajinské knihkupectví. Většinu knih prodali hned první den

Na Žižkově otevřelo první ukrajinské knihkupectví v České republice. Každý den si zde zájemci mohou koupit knihy v ukrajinském nebo běloruském jazyce. Majitelé nabízejí publikace všech žánrů. Ukrajinci žijící v České republice mají o produkci knihkupectví zájem, na jeho účtu na instagramu se za tři týdny objevilo téměř 5000 sledujících.

Vzhledem k ruské agresi má nyní v Česku dočasnou ochranu na 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, celkem žije na území ČR podle údajů ministerstva vnitra přibližně půl milionu Ukrajinců.

Je to první knihkupectví v celé České republice, před námi nikdo nic takového neotevřel," řekl jeden z majitelů Oleksandr Salfetnikov. „Byly tady nějaké malé on-line obchody, ale my jsme první, kdo udělal kamenné knihkupectví," dodal druhý majitel Andrij Nosač.

V malém krámku nabízejí literaturu všech žánrů včetně dětských knih, publikace pro teenagery, non-fiction i uměleckou literaturu. „Většinou lidé kupují praktické motivační publikace na téma, jak si naplánovat svůj den, jak podnikat nebo o managementu. Zájem je také o populární současné autory," sdělil Nosač.

Kupující v obchodě naleznou mimo jiné díla, jejichž autorem je spisovatel, básník a dramatik Ivan Petrovyč Kotljarevskyj, který bývá považován za otce moderní ukrajinské literatury. Ze současných autorů je zastoupena například básnířka, spisovatelka, esejistka Oksana Zabužková, jeden z nejvýraznějších současných ukrajinských autorů Serhij Žadan, který loni představil na Světě knihy české vydání svého románu Internát, nebo Stanislav Asejev osvobozený před začátkem ruského vpádu z vězení v okupovaném Doněcku.

Na Ukrajině mají majitelé i nakladatelství

Vedle knih v ukrajinštině se v knihkupectví nachází několik titulů v běloruštině. „Je to kvůli tomu, že Bělorusko je neoficiálně ovládané Ruskem a hodně lidí ze země kvůli politickým problémům odjelo. Ty knihy jsou vyjádřením podpory těmto lidem. Pocházejí od nezávislého nakladatelství Vesna, které se přestěhovalo z Běloruska do Česka," sdělil Nosač.

Knihy lze zakoupit za cenu, která odpovídá přibližně cenám knih v Česku. Například průměrná doporučená maloobchodní cena knih u všech novinek nakladatelského domu Albatros Media za období leden až březen 2024 činila 374 korun.

Do Čech knihy pro ukrajinské knihkupectví vozí agentura ze skladu ve Lvově. „Není to náš první obchod, na Ukrajině už vlastníme nakladatelství Prometheus a máme kontakty na všechna ukrajinská nakladatelství, která nám knihy prodávají. Máme v plánu si v Praze otevřít sklad, přivážet tam ukrajinské knihy, a pak je on-line prodávat po celé Evropské unii," řekl Salfetnikov.

První den přišlo přes 400 lidí

Na začátku srpna plánují do knihkupectví dovézt přes dva tisíce nových knih. „V době otevření knihkupectví před třemi týdny jsme měli 1300 knih, většina se rozprodala hned první otevírací den, kdy přišlo přes 400 lidí," uvedl Salfetnikov.

Nedaleko Staroměstského náměstí v Praze v prostorách nového komunitního centra Svitlo vznikla před dvěma lety veřejná knihovna pro Ukrajince, kteří uprchli před ruskou agresí. Čtenářům nabízí knihy v jejich rodném jazyce. „Lidé nám říkali, že o takové knihovně vědí, ale raději nakupují u nás, chtějí mít doma vlastní knihy," řekl Nosač.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky knihkupectví, prodej, Ukrajina, knihy, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Marketinkový tah, ale jak dlouho jim to vydrží? Půl roku, rok?

Čtvrtek, 1. srpna 2024, 10:37Odpovědět

Žižkov má první ukrajinské knihkupectví. Většinu knih prodali hned první den  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.