Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Magistrát k páternosteru na radnici opět pustí turisty. Svezou ale jen v rámci placené prohlídky

Unikátní výtah páternoster v budově Nové radnice v centru Prahy si po roční pauze znovu mohou prohlédnout turisté. Dostanou se k němu ale jen při zakoupení vstupenky na prohlídkovou trasu. Provoz výtahu přerušil právě kvůli chování návštěvníků, skákali z něj a dovnitř, na zdi malovali a lepili nálepky.

Magistrát se dohodl s organizací Prague City Tourism a v sobotu 1. června spustil trasu Nová radnice – páternoster tour. Zájemci si s průvodcem prohlédnou jinak nepřístupné interiéry magistrátu a svezou se právě i legendárním výtahem. Uvidí také reprezentativní schodiště z roku 1911 nebo Velkou jednací síň zastupitelstva.

„Od 1. června zahajujeme na základě žádosti našeho akcionáře, hlavního města Prahy, pilotní provoz prohlídkové trasy, který si zhruba po roce fungování vyhodnotíme. Nejdůležitější je pro nás bezpečnost návštěvníků, proto budeme trasu v průběhu času dále vyvíjet a prověřovat případná rizika,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro

Vstupenka stojí 250 korun, snížená 170. Zatím je možné si okruh projít o víkendech, svátcích a ve vybraných podvečerních časech všedních dnů. Kvůli bezpečnosti se mohou zúčastnit jen lidé starší osmnácti let. 

Turisté výtah ničili

Páternoster v budově radnice pochází z roku 1911 a je prvním výtahem tohoto typu v České republice. V sedmdesátých letech minulého století ho nahradil nový oběžný výtah, v roce 2017 ho pak za 3,5 milionu korun kompletně rekonsturovali.

Historie výtahů páternoster sahá do konce 19. století, kdy se objevil jeden z prvních výtahů tohoto druhu v Londýně. Páternoster, kterým se pyšní budova Nové radnice, je úplně prvním výtahem tohoto typu v Česku a datuje se do roku 1911. 

Pro proslavení přes průvodce Honest Guide se stal oblíbenou destinací turistů. „Naskakovali a vyskakovali z něj, jezdili v kabinách ve větším počtu a také na něj malovali a lepili samolepky. Kvůli bezpečnostním mechanismům se pak výtah několikrát denně automaticky zastavoval,“ popsal jejich nevhodné chování mluvčí magistrátu Vít Hofman. Minulý rok v dubnu ho proto raději postavili mimo provoz. 

Letos v květnu v něm začali jezdit zaměstnanci magistrátu, pro veřejnost organizují zmíněné prohlídky. Lidé se ale mohou v Praze podívat k jiným páternosterům, například na radnici Prahy 1, v budově Českého rozhlasu na Vinohradské nebo ve Škodově paláci. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prague City Tourism

Štítky páternoster, magistrát, Nová radnice, turisté, Prague City Tourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát k páternosteru na radnici opět pustí turisty. Svezou ale jen v rámci placené prohlídky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.