Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

FOTOGALERIE: Obchodní dům Máj už zdobí oba Černého motýli. Povolení dostali na rok

Fasádu zrekonstruovaného obchodního domu Máj na Národní třídě už zdobí obě plastiky z dílny Davida Černého. Stíhačky s motýlími křídly tam mohou být se svolením pražských památkářů jeden rok. Černý dílem vzdává hold československým pilotům ve stíhačkách Britského královského letectva.

Dělníci první plastiku umístili v sobotu, s druhou pokračovali v neděli. Na plošině a zavěšení na lanech s práce prováděli ještě v úterý ráno. 

„Mé Spitfajry nejsou dalším pomníkem, ale spíš volným uměleckým dílem, instalací, kterou vzdávám hold československým pilotům ve stíhačkách Britského královského letectva. Tato část naší historie by měla být znovu připomínána a dál rezonovat v našem umění, podobně jako když v devadesátých letech Jan Svěrák natočil jako oslavu RAF film Tmavomodrý svět. Já se k Honzovi dnes rád připojuji. Letci jsou symbolizováni 359 siluetami letadel ve dlažbě chodníku na Národní třídě pod Spitfajry. Bude pro mně velkou ctí, stane li se tento chodník „Chodníkem slávy“ těchto rytířů nebes,“ popsal dílo na svém Facebooku David Černý

Dělníci začali na obchodní dům Máj instalovat motýlostíhačky Davida Černého

Dělníci na pražské Národní třídě po celodenních přípravách a pracích začali vpodvečer připevňovat na fasádu obchodního domu Máj ve Spálené ulici první ze dvou několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire a jejichž...

„Spitfire, připomínající bojovného mýtického tvora chrlícího oheň a zahánějícího zlo kontrastuje s bezbrannou krásou, lehkostí a křehkostí motýlích křídel. Symbolicky se tak spojují protipóly něžné elegance a pevného odhodlání bránit se, bude-li to třeba,“ doplnil.

Barevnost trupu letadla jsem zvolil v obrysech původní kamufláže, barvy jsou však záměrně blíže barvě motýla než válečnému maskování. Tvar křídel je inspirován motýli druhu Monarcha. Motýl, který sedí a odpočívá, ladně pohybuje křídly," napsal Černý.

Projekt se kromě nadšení setkal i s kritikou. „Vykazuje všechny známky typického kýče: prvoplánově líbivý motiv motýlů, jejichž rozměrná křídla mají svým pohybem přihlížející fascinovat, a zároveň snaha emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí. Tuto ideu ovšem chápeme jako zcela účelovou obranu před kritikou či nepřízní schvalovacích míst,“ vyjádřil se na Facebooku Klub za starou Prahu. Jak ale uvedla ČTK, plastiky schválil pražští památkáři a to na jeden rok.

Obchodní dům po dvouleté rekonstrukci znovu otevřou 24. června. 

ANKETA: Kýč nebo umění? Jak se vám líbí nové plastiky na Máji?

Celkem hlasovalo8683 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky David Černý, Máj, plastiky, stíhačky, motýli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Nepamatuji se, kdy "umělec" David Černý vytvořil něco jiného, než kýč.

Středa, 22. května 2024, 13:41Odpovědět

FOTOGALERIE: Obchodní dům Máj už zdobí oba Černého motýli. Povolení dostali na rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.