Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Za vstupenku k páternosteru na pražském magistrátu zaplatí lidé nově 250 korun

Vstupenka k výtahu páternoster v budově Nové radnice pražského magistrátu na Mariánském náměstí bude turisty stát asi 250 korun. O výtah se bude starat městská firma Prague City Tourism, která bude rovněž pořádat prohlídky s průvodci. Magistrát loni v dubnu výtah vypnul kvůli náporu turistů, kteří se na technickou památku chodili dívat, vozili se v ní, ničili ji a dělali hluk po chodbách magistrátu. Následně nechal úřad prostory upravit tak, aby se lidé od výtahu nedostali do dalších částí budovy.

Základní cena vstupenky činí 250 Kč, přičemž tato se může měnit na základě jednostranného písemného oznámení poskytovatele, které se stane nedílnou součástí smlouvy," píše se v dokumentuto, kterýměli na programu zasedání pražští radní v pondělí. Tržby z prodeje vstupenek poslouží především k pokrytí nákladů na zajištění služeb. Pokud by Prague City Tourism vydělala prodejem víc, než na kolik vyjdou náklady, magistrátu vyplatí dvacet procent z této částky.

Páternoster se před několika lety objevil ve videoprůvodci po Praze Honest Guide. Zhruba od té doby se začal zvyšovat počet turistů, kteří se za zajímavou technickou památkou do veřejnosti přístupné budovy magistrátu vydávali. Turisté nerespektovali bezpečnostní pokyny a přílišná zátěž výtah ničila. Přítomnost velkého množství lidí v budově komplikovala provoz radnice, nebylo výjimkou, že se u výtahu přes den shromažďovaly až desítky lidí, někteří v budově bloudili a vstupovali pak i do jednotlivých kanceláří.

Prague City Tourism bude mít podle dokumentu na starosti komentované prohlídky s průvodcem, prodej vstupenek na prohlídky a zajištění obchodní a marketingové stránky návštěvnického provozu páternosteru.

Páternoster je druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin. První oběžný výtah na světě instalovali dělníci roku 1884 v Londýně. Páternostery se nyní už neřadí mezi výtahy, ale mezi jiná strojní zařízení. Nevztahují se na ně proto normy na výtahy a mohou být v provozu i nadále. V Praze je zachovaných páternosterů více, vedle magistrátu například v budově radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici, v několika budovách ministerstev, v sídle Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici nebo ve Škodově paláci v Jungmannově ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát hlavního města Prahy

Štítky magistrát, výtah, páternoster, Prague City Tourism, vstupné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vstupenku k páternosteru na pražském magistrátu zaplatí lidé nově 250 korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.