Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Velikonoční Šedivé úterý. Ženy by měly pokračovat v úklidu, dnes hlavně s koštětem v ruce

Dnes si připomínáme třetí den Svatého týdne, tedy takzvané Šedivé úterý. Ještě ani dnes, podobně jako na Modré pondělí, se ve spojitosti s Ježíšem Kristem nic významného nestalo. Přesto se však s dnešním dnem pojí některé tradice, které bychom měli dodržet.

Velikonoční Modré pondělí: Dnes je ideální den na zahájení velkého jarního úklidu

Květná neděle, tedy včerejší den, zahájila Svatý (velikonoční) týden. Dnes máme Modré pondělí, které je zároveň posledním masopustním pondělím. Víte, kde se v křesťanské tradici vzala právě modrá barva a proč je tomuto dni takto přezdíváno?

Aktivní by dnes měly být hlavně hospodyňky, které na Modré pondělí dříve začínaly velký jarní úklid. Dnes by měly vzít do ruky košťata a ze všech rohů a zákoutí v bytě by měly vymést prach a pavučiny. Po včerejším zahájení velkého velikonočního úklidu a dnešním vymetením pavučin by tedy měla být naše domácnost dokonale čistá. 

Kromě toho se dnes mají mýt okna, podlahy a dříve někteří lidé dokonce bílili stěny. Žádné speciální zvyky se k tomu dni nevážou. 

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi (nedělí Vzkříšení). Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota.

Proč šedivá barva? 

A proč se dnešní den Svatého týdne vlastně nazývá Šedivé úterý? Barva v názvu tohoto dne souvisí s již zmíněným prachem a vymetáním pavučin. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky šedivé, úterý, tradice, pověra, historie, křesťanství, zvyky, víra, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční Šedivé úterý. Ženy by měly pokračovat v úklidu, dnes hlavně s koštětem v ruce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.