Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V centru Prahy znovu svítí kubistická lucerna, poslední funkční na světě

Po zrestaurování a opravě na Jungmannově náměstí znovu svítí kubistická lampa z roku 1913. Demontáž museli schválit památkáři, poté bylo opraveno poškozené svítidlo a vyměněn kabel. Lampa je na světě poslední svého druhu v provozu.

Jedinečnou lucernu lidé najdouv rohu Jungmannova náměstí, kousek od restaurace U Pinkasů. 

„Jedná se o unikát na celém světě, jediná kubistická lucerna stále v provozu. Představuje esenci pražské kubistické architektury,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast kultury Jiří Pospíšil (TOP 09).

Celou konstrukci nejdřív museli po povolení památkářů demontovat, ve druhé polovině loňského roku pak prošla zrestaurováním. Poničené bylo svítidlo i kabel, těleso lampy zanesené

„Servisní technici Technologií hlavního města Prahy odvrtáním zkorodovaného materiálu zprůchodnili původní železnou trubku uvnitř kamenného dříku a zavedli nový kabel. Při práci bylo potřeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození lampy. Do lucerny jsme na závěr instalovali novou výbojku a celkově ji vyčistili,“ popsal průběh prací Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti. Svítit začne každý den s západem slunce. 

Lampu architekta Emila Králíčka vztyčili v roce 1913 jako součást Adamovy lékárny na Václavském náměstí. Sloup je vytvořen z umělého kamene, jsou to na sebe postavené komolé jehlany. Typický kubistický tvar má i lucerna. Králíček k návrhu přidal i netradiční kamenné sedátko. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technologie hlavního města Prahy

Štítky Technologie hlavního města Prahy, lucerna, Jungmannovo náměstí, kubismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy znovu svítí kubistická lucerna, poslední funkční na světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.