Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Švejk jako žena, rozhovor s Hitlerovou režisérkou. Jihočeské divadlo do Prahy veze pět netradičních představení

V rámci divadelní přehlídky Jižní spojka 2024 představí Jihočeské divadlo v hlavním městě pět inscenací, každou v jiném pražském divadle. Lidé mohou shlédnout adaptaci Švejka, kde titulní roli hraje žena, taneční zpracování legendy Tristan a Isolda nebo fiktivní rozhovor Hitlerovy dvorní režisérky Leni Riefenstahl.

Jihočeské divadlo pro přehlídku vybralo tři činohry, jeden balet a interaktivní inscenaci. Jako první se v Činoherním klubu 18. února představí Leni. Hra Valerie Schulczové a Romana Olekšáka pojednává o fiktivním setkání Hitlerovy dvorní režisérky Leni Riefenstahl a amerického moderátora Johnnyho Carsona v televizní talkshow. Oba představitelé hlavních rolí se za své výkony dostali do širší nominace na cenu Thálie 2023.

Divadlo Komedie bude 26. února hostit hru Švejk 2022. Vojáci Švejk, kterého hraje Natália Drabiščáková, a Hašek se v ní vypraví z Českých Budějovic až do Kyjeva. Třetí činohru, představení skotské dramatičky Elly Hickson Autorka, zahrají v Divadlo NoD 4. března.

„Vybírali jsme podle umělecké kvality. Švejk je nesmírně zajímavý svým zpracováním, tou novou adaptací. Je to velmi netradiční pohled na Švejka, který opouští ikonickou záležitost Rudolfa Hrušínského a Ladových obrázků a obrací se k tomu, o čem Hašek taky psal, o bolesti z války. V době, kdy jsme se proto rozhodovali, tak jsem netušili, jak bolestně aktuální to bude,“ vysvětlila na tiskové konferenci redakci Pražské Drbny umělecká šéfka činohry Olga Šubrtová.

V přehlídce nechybí ani balet, na prknech Stavovského divadla uvidí lidé 27. února taneční zpracování Tristand a Isolda. „Taneční drama na motivy keltské legendy bylo vytvořeno přímo pro soubor baletu Jihočeského divadla choreografkou Alenou Peškovou. Mám velikou radost, s jakou intenzitou, vášní a láskou se všichni tanečníci prezentují právě v tomto představení,“ sdělil v tiskové zprávě umělecký šéf baletního souboru Lukáš Slavický.

Netradiční interaktivní hra Spaghetti Futurista o životě umělkyně Růženy Zátkové se představí ve Vile Štvanice a to hned dvakrát, 28. a 29. února. „Kromě toho, že inscenace zprostředkovává život jedné z výrazných ženských umělkyň, které nejmladší generace nemusí tolik znát, tak přibližuje principy uměleckého směru futurismu. Růženou Zátkovou je sám divák. Sám si prožije celý její život od prvního rozkoukání, vyzkouší si s ní být v její kůži na prvních hodinách výtvarky, ale také se začne potýkat s tím, že vzdoruje dobovým konvencím,“ popsal na tiskové konferenci dramaturg David Košťák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hynek Glos, Roman Franc, Petr Zikmund

Štítky Jihočeské divadlo, balet, činohra, malé divadlo, přehlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švejk jako žena, rozhovor s Hitlerovou režisérkou. Jihočeské divadlo do Prahy veze pět netradičních představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.