Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prague Film Awards přiváží do Kina Aero dvoudenní přehlídku nezávislé kinematografie

Prague Film Awards se vrací ve dnech 26. a 27. ledna 2024 do Kina Aero, kde se uskuteční 5. ročník tohoto každoročního filmového festivalu. Během dvou dnů představí 24 inovativních a podnětných krátkých i celovečerních snímků českých i zahraničních filmových tvůrců, s cílem demonstrovat sílu nezávislé kinematografie.

Po loňském úspěchu chce PFA i letos poskytnout prostor pro setkání cinefilů, filmařů, studentů a odborníků z oboru a stát se místem, kde mohou lidé z různých prostředí, jejichž společným jmenovatelem je láska ke kinematografii, vzájemně komunikovat, debatovat a zkoumat nejnovější nezávislé krátké snímky z celého světa.

Oba dny konání festivalu přinesou divákům jeden celovečerní snímek a dva programy krátkých filmů. Prostřednictvím 4 tematických okruhů a 24 nezávislých filmů z 11 zemí se letošní ročník hlouběji zaměří na otázku sociálních problémů, osobních dilemat či existenciálních a filozofických témat. Součástí podmanivé nabídky programu PFA24 jsou dokumentární, fikční, experimentální i animované filmy. Některé ze snímků měly premiéru na světových mezinárodních filmových festivalech, jiné se na festivalovou scénu teprve chystají.

První den festivalu zahájí dramatický fantasy snímek režiséra Yu-Lin Chunga „The Mimikry“, který nechá diváky proniknout do lidských příbytků a v příbězích rezidentů pozorovat jejich chování. Program 2 „Amuse-bouche“ zahájí festivalové sekce krátkého filmu. Je složen ze 6 příběhů, ve kterých hlavní roli hraje jídlo. Program 3 “Men on the Verge of a Nervous Breakdown” staví ve 4 krátkých filmech do popředí úzkosti mužů. Zahrnuje mimo jiné snímek režiséra Sebastiena Duattise „Any Old Sunday“ (Comme un dimanche matin), který byl oceněn a nominován na více než 40 festivalech po celém světě.

Druhý den bude Prague Film Awards pokračovat celovečerním autobiografickým dokumentem režiséra Mickaëla Bandely „One Mother“, který zkoumá pojem rodina a mateřství. Krátké filmy Programu 2 „East in the West“ líčí příběhy východní a jihovýchodní diaspory na Západě, zatímco v poslední sekci se u snímku „Queer Stories of Belonging“ zaposloucháme do vyprávění o marginalizaci, imigraci, mateřství, šikaně a homofobii, rozvíjející široké spektrum společenských omezení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky kino Aero, festival, přehlídka, nezávislá, Prague Film Awards

Prague Film Awards přiváží do Kina Aero dvoudenní přehlídku nezávislé kinematografie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.