Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Negrelliho viaduktu zasklili první oblouk, dva roky v něm budou testovat provoz

Dělníci Technické správy komunikací zasklili první oblouk v rekonstruovaném Negrelliho viaduktu na Florenci. V rámci dvouletého pilotního provozu v něm od března příštího roku bude fungovat informační centrum. Město chce poté využít čtyřicet oblouků, část komerčně, část na kulturu a inovace.

První zasklený oblouk se nachází v ulici Prvního pluku, napravo ve směru z centra. Jak na tiskové konferenci informoval Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní Městské části Praha 8 pro oblast dopravy, bude v něm informační centrum.

„Začátkem ledna dodáme dřevěnou vestavbu, která bude vsazena do oblouku, a další vybavení potřebné k uvedení do provozu. To by mělo být v březnu. Následně bychom v oblouku chtěli podnikat další aktivity, které povedou k tomu, že ho představíme široké veřejnosti,“ uvedl Petr Hozman, vedoucí oddělení pro kurátorskou činnost společnosti Trade Center Praha, která si právě v lednu stavbu převezme.

Dva roky teď bude fungovat v pilotním provozu. „Kromě toho, že se bude ověřovat technicky, zda jsou oblouky vhodné pro kulturní památku, tak chceme domyslet základní vizi budoucího využití a dát tomu třeba i nějakou sjednocující linku, tak, aby tu bylo všechno, co dává smysl,“ řekl Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek, transparentnost a legislativu.

Ve viaduktu je přes čtyřicet oblouků, čtyřicet procent z nich bude využito komerčně na financování celého projektu. Dalších čtyřicet procent poslouží kreativním účelům, dvacet inovativním.

„Vítáme revitalizace viaduktu i snahy o oživení tohoto místa. Víme, že v jiných městech v západní Evropě to funguje, v Curychu, ve Vídni," sdělil Slabihoudek. V okolí podle Slabihoudka vybudují městský park.

Zábranský v souvislosti s viaduktem zmínil i Kasárna Karlín, které město získá do svého vlastnictví. „Je to místo, které díky aktivitám aktuálního uživatele se stalo celkem přirozenou destinací Pražanů z celé Prahy a myslím, že tyto dva projekty se budou celkem dobře doplňovat," dodal Zábranský.

Při stavbě se podle náměstka generálního ředitele Technické správy komunikací Josefa Richtra museli vypořádat s několika těchnickými problémy. Řešili například teplotní rozdíly, které z vestavby vzniknou, jednat kvůli tomu museli s památkáři. K tomu byl problém s napojením elektřiny.

„Chápu, že je to všechno hrozně pomalé, tak to v Praze chodí. Ale taky bychom nemuseli mít vůbec nic. Máme první oblouk, máme dohody se Správou železnic, s Národním památkovým ústavem. Důležité je nastavit do budoucna to, aby tu byla široká plejáda aktivit. Abychom nepodpořili probíhající gentrifikaci Karlína, která je realitou. Ale abychom do toho vložili živý projekt. Oblouků je hodně a nebude to jednoduché," komentoval Petr Hlaváček (STAN), náměstek pro oblast územního a strategického rozvoje.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Negrelliho viadukt, Technická správa komunikací, Trade Center Praha, informační centrum, Florenc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Že tu určitě zasklívá nějaká firmička se STAN dartou Dozimetrové mafie,ty vogo to zas bude keců!!!!!!!!!!!

Pondělí, 30. října 2023, 16:29Odpovědět

V Negrelliho viaduktu zasklili první oblouk, dva roky v něm budou testovat provoz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.