Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Filmový festival Nezlomní se letos zaměří na antikomunistický odboj

Přehlídka dokumentárních filmů Nezlomní a obětovaní se letos zaměří na protikomunistický odboj, nabídne divákům dokumenty z Československa a dalších států bývalého sovětského bloku. Festival pořádaný Muzeem paměti XX. století se bude konat od 31. října do 3. listopadu v pražském kině Atlas. To v tiskové zprávě sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Festival nabídne také workshopy, semináře nebo debaty s tvůrci a historiky.

Výročí bratří Mašínů

Jako hlavní téma letos pořadatelé vybrali protikomunistický odboj, a to k příležitosti 70. výročí dramatického útěku bratří Ctirada a Josefa Mašínů a jejich přátel do Západního Berlína. Na programu budou převážně dokumenty, ale také několik hraných filmů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy, Ukrajiny, Německa i dalších zemí.

„Chceme připomenout protikomunistický odpor nejen u nás, ale i v dalších zemích východní Evropy, aby měl divák možnost srovnání,“ uvedl předseda programové rady festivalu Petr Blažek.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o 20. století Nezlomní a obětovaní vznikl v roce 2020 jako projekt Muzea paměti XX. století. Název festivalu odkazuje na osudy mnoha lidí, kteří v bývalém Československu vzdorovali nacistické okupaci či komunistickému režimu.

Představí se čeští i zahraniční dokumentaristé 

Diváci budou moci mimo jiné vidět litevský snímek Líbám tě, Juozasi, německý hraný film Střela zblízka, polské snímky Štvanice a Zapora, dokument Vratislavská bitva nebo ukrajinský film Živá. Zájemce čekají také filmy od českých dokumentaristů, jako jsou Olga Sommerová, Pavel Křemen, Helena Třeštíková, Kristina Vlachová či Pavel Štingl. Předpremiéru bude mít dokumentární esej Jana Gogoly a Matěje Hrudičky o uherskohradišťské věznici Vězení dějin.

Součástí festivalu budou studentské workshopy, soutěž studentských filmů o 20. století a dopolední projekce pro školy, jež doplní následné debaty s tvůrci a historiky. „Školy mají o tento typ vzdělávání velký zájem, už teď máme kapacitu dopoledních projekcí pro školy naplněnou,“ sdělila pražská zastupitelka a předsedkyně správní rady muzea Hana Kordová Marvanová.

Nebude chybět udílení cen

V doprovodném programu se uskuteční několik seminářů. Budou se věnovat komunistické propagandě ve filmech i pořadech Československé televize nebo filmu jako muzejnímu médiu. Na festivalu budou uděleny tři hlavní ceny, Cena Jaroslavy Janderové Strážce paměti, cena Tvůrce paměti a také studentská cena za nejlepší dokument o 20. století.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto muzeum20stoleti.cz

Štítky film, historie, muzea, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Nezlomní se letos zaměří na antikomunistický odboj  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.