Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat Jan Kalina, bylo mu 58 let

V pátek zemřel frontman kapely Sto zvířat, perkusista, skladatel a výtvarník Jan Kalina. Bylo mu 58 let. Informaci potvrdil hudební publicista Jan Vedral. Kapela nedávno dokončila album Noční ptáci, které má vyjít 15. září.

Kalina vystudoval Střední výtvarnou školu v Praze na Hollarově náměstí a pak absolvoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy obor český jazyk - výtvarná výchova. Od roku 1990 byl členem kapely Sto zvířat, kde zpíval, hrál na perkuse, skládal hudbu a byl jejím takřka výhradním výtvarníkem. Hrál v divadelním souboru Šrapnel, vystupoval v představení Dechovka divadla Vosto5 a byl také členem skupiny Kašpárek v rohlíku. Více než 15 let pracoval v reklamní branži jako storyboardista a artdirector.

„Líbilo se mi spojení Sto zvířat a Noční ptáci. Noc je v mnoha textech na albu. Třeba v písni Provazochodci této noci, aniž bychom nějak tlačili na pilu a dělali z toho komponovanou operetu. Také náš textař Tomáš Belko noc hodně prožívá, tak jsme se vrátili ke dvěma textům z roku 1990, v nichž noc byla přítomná,“ řekl v červnu v rozhovoru Kalina.

Kapela Sto zvířat vznikla v roce 1990 ze studentské kapely Matěj Čech a poprvé se představila pražskému publiku dvojkoncertem v Malostranské besedě. Natočila dvě desítky klipů a odehrála více než 2700 koncertů v Česku i zahraničí. Za desku Rozptýlení pro pozůstalé z roku 2007 získala kapela cenu Anděl v kategorii ska a reggae.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Sto zvířat

Štítky hudba, úmrtí, Kalina, Sto zvířat, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat Jan Kalina, bylo mu 58 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.