Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V sobotu se Pražanům otevře běžně nepřístupný Lichtenštejnský palác na Kampě

Pro veřejnost se dnes otevře Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. Rozlehlý objekt na břehu Vltavy v blízkosti Karlova mostu slouží české vládě k reprezentačním účelům a není běžně přístupný. Obyvatelé a návštěvníci hlavního města dnes mohou navštívit také nedalekou zahradu za Strakovou akademií, která je sídlem úřadu vlády.

Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci začíná v devět hodin ráno. Zahájení poslední komentované prohlídky je naplánováno na čtvrtou odpolední. Vstup je zdarma bez předchozí registrace.

„Veřejnost si v rámci komentované prohlídky bude moci projít trasu od schodiště a vstupní chodby přes modrý salonek, kapli, salonek Kampa, zlatý sál, hnědý sál a zahradní salonek až do palácové zahrady,“ uvedli organizátoři na webu vlády. Další možnost prohlídky budou mít návštěvníci až v říjnu.

První písemná zmínka o stavbě na místě současného Lichtenštejnského paláce je z roku 1555. Objekt několikrát změnil podobu i majitele, mezi něž patřil rod Kaiserštejnů a Lichtenštejnové. V současnosti slouží vládě k reprezentačním účelům a k ubytování významných hostů. V apartmánech umístěných ve druhém patře pobývali při návštěvě Prahy například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Přízemní sály a salonky slouží k pracovním a přátelským setkáním.

Jako každou sobotu se otevírá i zahrada Strakovy akademie

V deset hodin se pro veřejnost otevřou také brány zahrady Strakovy akademie, která prošla v loňském roce rozsáhlou renovací. Vstup bude možný bránou z Kosárkova nábřeží, a to do šesti hodin večer. Prohlídky zahrady se konají pravidelně každou sobotu až do 14. října.

Rekonstrukce zahrady odstranila některé původní necitlivé zásahy, jejím cílem bylo podle úřadu vlády také dát zahradě reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera. Zahradníci regenerovali víc než 11 tisíc metrů čtverečních trávníku, obnovili živé ploty a zasadili stovky růží.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Prague City Tourism

Štítky kultura, památky, Úřad vlády, Lichtenštejnský palác, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se Pražanům otevře běžně nepřístupný Lichtenštejnský palác na Kampě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.