Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: V Praze se představily amatérské folklorní soubory z celého světa

Už po osmnácté se do Prahy sjely soubory z celého světa, aby veřejnosti ukázaly, že tradiční tance a kultura stále žije. Největší zastoupení má na letošním ročníku festivalu Pražské folklorní dny Polsko. Nechybí ale ani zástupci z Asie, jako je Čína nebo Taiwan. Festival končí v sobotu večer, do té doby ještě mohou zájemci zavítat do centra na Ovocný trh a podívat se na zbytek programu.

„Každé vystoupení na festivalu bude důkazem, že zpěv, hudba a tanec jsou univerzálním jazykem pro porozumění tam, kde slova nestačí,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí festivalu Taťána Sochorová.

Dojde i na kravské zvonce

V Praze se na festival sjeli kromě zástupců jednotlivých zemí i zástupci národnostních menšin a etnik. Ti se snaží o to, aby tradiční umění nevymřelo a svou účastní na festivalu si ho každoročně připomínají. „Soubor Saarer Tanzgruppe, Dunajští Švábové (německy hovořící skupina žijící už po staletí v Maďarsku), nám ve svých písních předvedou, že dialekt svých předků opravdu nezapomněli. Tradice stále žijí v jejich temperamentních tancích,“ uvedla jako příklad Sochorová.

Účastníci předvádějí různé druhy tance, od skočných s dupáním přes tance s kapesníky až po choreografii zahrnující obrovské kravské zvonce. Obdivuhodné jsou i tradiční kroje. Často se jedná o orginály, které jsou předávány z generace na generaci. Zatímco některé soubory mají kroje jednoduché, členové jiných jsou ozdobení od hlavy až po paty. 

Program na Ovocném trhu bude pokračovat ještě dnes do zhruba půl sedmé večer. Vstup je pro veřejnost zdarma.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, tanec, folklor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Praze se představily amatérské folklorní soubory z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.