Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opravená národní památka Šlechtova restaurace by se mohla částečně otevřít už letos v dubnu

Vedení hlavního města zamýšlí částečné otevřít Šlechtovu restauraci v dubnu letošního roku. V současné době prověřuje a řeší možnost částečné kolaudace rekonstruované památky. Řekla to pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Oprava restaurace začala v roce 2017. V budoucnu se o památku bude starat městská firma Obecní dům.

„Částečně už by mohla mít Šlechtova restaurace nějaké funkce pro veřejnost v dubnu. Já si hlavně přeji, aby tam byla možnost občerstvení a zajít si na toalety. Děláme vše pro to, aby se to povedlo," řekla Třeštíková.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Částečné otevření prý nezávisí pouze na opravě samotné budovy, ale také jejího okolí. Rekonstruovány jsou totiž také cesty, záhony, město řeší opravu svahu za budovou a chce vysázet takzvanou kaštánku. Podle Třeštíkové bude záležet na koordinaci prací. „Budeme k tomu mít ve čtvrtek koordinační schůzku. Nejpozději v dubnu pak doufám, že bychom nastínili, jak bude vypadat letní provoz," řekla.

Praha předala budovu k rekonstrukci vybranému dodavateli před prázdninami v roce 2017 a dělníci a restaurátoři zahájili kompletní opravu vnitřních i vnějších prostor. Rekonstrukce vyjde na 123 milionů korun. Původní plány počítaly i se zasklením atria, což se nakonec dělat nebude.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, jehož vlastníkem je hlavní město. Záchrana objektu, který dlouho chátral, začala před dvěma lety. Město předpokládá, že za rekonstrukci zaplatí 120 milionů korun.

Autoři | Foto Dobroš [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Štítky ČR, správa, kultura, památky, Praha, restaurace, Antonín Šlechta, Hana Třeštíková, Praha sobě, oprava, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená národní památka Šlechtova restaurace by se mohla částečně otevřít už letos v dubnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.