Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival Pražské Quadriennale nabídne představení v ulicích i výstavy

V Praze aktuálně probíhá 15. ročník multižánrového festivalu Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru. Během jedenácti dní se odehrají venkovní představení v ulicích Prahy, ale i výstavy studentů a mladých umělců. Akci pořádá ministerstvo kultury. Probíhá každé čtyři roky, a to už od roku 1967.

Událost odstartovala ve středu 7. června vernisáž hlavních výstav. Ty budou k vidění po celou dobu akce, tedy až do příští neděle. Kromě Studentské výstavy půjde o Výstavu zemí a regionů, která je zároveň soutěžní. Multikulturní bude ale celý festival, představí se na něm stovka tvůrčích týmů z téměř 60 zemí.  

„Při nahlédnutí do programu rezonují v hlavních výstavách čtyři zajímavé okruhy. Prvním je postpandemické zamyšlení se nad křehkostí a pomíjivostí lidského bytí, a nad tím, co je to vlastně domov. V jiných výstavách se zrcadlí urbanismus města s urbanismem určitého typu myšlení o čase a prostoru, místech setkání a způsobu využití veřejného prostoru jak fyzického, tak digitálního,“ říká umělecká ředitelka festivalu Markéta Fantová.

Festival probíhá už od roku 1967

„Nejbarevnější a nejživelnější jsou výstavy inspirované vlastními tradicemi, folklorem nebo legendami. Posledním palčivým tématem je udržitelnost ve vztahu ke konzumu a jeho ekologickým dopadům,“ dodává Fantová.

Velká část programu bude k vidění v areálu Holešovické tržnice, festival ale probíhá také ve Veletržním paláci, v divadle DISK nebo Jatka78. Tam proběhnou různé diskuze i slavnostní předávání cen v úterý 13. června. Probíhající výstavy jsou totiž soutěžní.

Vodafone natočil spot ve Veletržním paláci, podle Národní galerie bez povolení

Národní galerie Praha je ve sporu se společností Vodafone, která bez jejího vědomí natočila reklamní spot v prostorách Veletržního paláce a s přímými záběry na umělecká díla. Národní galerie a dílo současných autorek byly zneužity pro komerční...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražské Quadriennale

Štítky výstava, festival, Praha, představení, Pražské Quadriennale, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Pražské Quadriennale nabídne představení v ulicích i výstavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.