Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obraz Toyen se v aukci na Žofíně prodal za necelých 38 milionů

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se o víkendu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období, vyvolávací cena byla 15 milionů korun. V aukci na pražském Žofíně se ještě nabízelo malířčino plátno Un vide, un silence (Prázdno, ticho), které je mladší o deset let a do aukce šlo s cenou 12 milionů korun.

Nejdráže prodaným obrazem Toyen na českých aukcích je od roku 2021 obraz Cirkus z 20. let 20 století. Nový majitel za něj zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun.

První z v sneděli prodaných děl Toyen pochází z doby, kdy se už malířka natrvalo usídlila v Paříži a zapojila se do činnosti surrealistické skupiny po boku André Bretona. Její první významnější pařížskou prací byl rozsáhlý cyklus kreseb nazvaný Ani křídla, ani kameny: křídla a kameny, odrážející malířčin zájem o alchymii. Ten pak Toyen sloužil jako zdroj inspirace pro právě prodaný Puis, plus tard, v němž zpracovává téma zrcadlení paralelně i k pradávnému symbolu jin a jang.

Obraz Toyen Puis, plus tard, který se vydražil za necelých 38 milionů korun

Pro díla Toyen je to světový rekord

Obraz Puis, plus tard překonal tuzemský i světový rekord za nejdráže prodané dílo z malířčina poválečného období. V tuzemsku jej držel obraz z roku 1956 Skryt v jejich odrazech, který se na společnosti European Arts v listopadu 2022 prodal téměř za 34,7 milionu včetně přirážky. Vyvolávací cena byla 18 milionů korun.

Ve světě bylo dosud nejdráže prodané poválečné dílo Toyen obraz nazvaný Chambre secrete sans serrure (Tajný pokoj bez zámku) z roku 1966, který se v aukční síni Sotheby’s v Paříži vydražil za 1,2 milionu eur (29,6 milionu korun) bez přirážky, s přirážkou 1,487 milionu euro, v přepočtu tedy za 37 milionů korun.

Nejdráže prodaným obrazem Toyen na českých aukcích je od roku 2021 obraz Cirkus, jehož konečná cena byla 79,56 milionu korun. Její předchozí rekord stanovil v říjnu 2020 obraz Piková dáma, který byl prodán za 78,65 milionu korun s aukční přirážkou. Obě díla jsou z 20. let 20. století.

Milionové částky padaly i u ostatních autorů

Za vysokou cenu se dnes prodal i obraz Karla Černého (1910 až 1960) Tanec v zahradě. Olej na plátně se vyvolával za čtyři miliony korun, i s aukční přirážkou za něj nový kupec zaplatí 20,16 milionu korun. Monumentální plátno brněnského rodáka bylo léta součástí významné soukromé sbírky a v odborné literatuře se vyskytuje pouze v černobílých reprodukcích. Plátno pochází z 40. let, v nichž byl umělec na kulturním poli již plně etablován a kapacity moderního umění jej považovaly za velký talent své doby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Palác Žofín, artslimit

Štítky umění, aukce, Toyen, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obraz Toyen se v aukci na Žofíně prodal za necelých 38 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.