Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Každá rostlina je jiná, říká kurátorka výstavy orchidejí Romana Rybková

Botanická zahrada v Troji pořádá každoročně výstavu orchidejí. I tento rok lidé stojí i dvouhodinové fronty, aby se exotickými rostlinami vystavenými ve skleníku Fata Morgana pokochali. Kurátorka výstavy a odbornice na exotické rostliny Romana Rybková si na Drbnu udělala čas a zodpověděla pár otázek.

V čem jsou pro vás osobně orchideje výjimečné a která z vystavovaných je vám nejbližší? 
Nemám oblíbenější a méně oblíbené druhy, za každým je něco zajímavého. Na rozkvetlé české louce také nevyberete jednu nej kytku. Krásný je celek se všemi detaily. Stejně tak nepreferuji orchideje před jinými rostlinami, dohromady tvoří harmonický přírodní celek, kde mají své místo všechny součásti a všechny rostliny.

Je skleník Fata Morgana perfektní kopií přirozeného prostředí vietnamských orchidejí?
Žádný skleník není kopií přírody se všemi těmi jemnými a složitými vazbami. Nejde to. Skleník je určitou zkratkou tropické přírody, která má navodit pocit, atmosféru a přinést nějaké poznání.

Letos je hlavním tématem výstavy Vietnam.
Zde bylo zatím objeveno více než 1 200 druhů orchidejí a vědci stále nacházejí nové. Zhruba třetina těchto květin je navíc specifická právě pro oblast Vietnamu a nikde jinde na světě je nelze nalézt.

Podle jakého klíče jste vybrala druhy na výstavu?
Původní botanické druhy v našich sbírkách kvetou postupně během celého roku. Na výstavu tedy nevybíráme podle nějakých kritérií, ale podle toho, které druhy právě kvetou a jsou v kondici na výstavu.

Čím se liší orchidej z běžného obchodu od orchidejí, které můžeme vidět ve Fatě Morganě?
Obecně lze říct, že v obchodech se prodávají šlechtěné orchideje, obvykle složité hybridy, které jsou šlechtěné na odolnost v bytových podmínkách, bohatší kvetení, pestřejší barvy, větší květy, snášení suššího vzduchu a menších pěstitelských chyb. Původní druhy v přírodě jsou přizpůsobené prostředí, opylovačům a přírodním podmínkám.

Botanická zahrada v Troji momentálně pěstuje na 2 500 druhů orchidejí.
„Pýchou sbírky orchidejí naší zahrady jsou některé kriticky ohrožené druhy rodu Paphiopedilum, které úspěšně množíme v laboratoři, například P. kolopakingii. Unikátní je sbírka miniaturních rostlin z příbuzenstva orchidejí Pleurothallis, na kterých probíhá vědecký výzkum,“ uvedla Rybková přímo ke sbírce botanické zahrady.

Čím je specifická péče o orchideje? Na co je třeba si dávat pozor? 
Lidé obvykle orchideje zalévají moc, je to nejčastější chyba. Kořeny orchidejí potřebují dýchat a mokrý substrát plný vody jim to neumožňuje, spíše nahrává hnilobám a houbovým chorobám.

Co byste doporučila lidem, kteří si chtějí orchidej pořídit na doma? Jak o takovou rostlinu pečovat?
Nejlepší je zeptat se v zahradnictví nebo si zjistit, jak se konkrétní rostlina jmenuje. Nejlépe latinský název, pod prapodivnými obchodními a lidovými jmény se často skrývá několik naprosto jiných druhů. Něco si o ní přečíst, například kde v přírodě roste, jaké tam má podmínky, jak ji pěstují zkušení zahradníci a pěstitelé a najít jí doma co nejvhodnější umístění a sledovat, jak se jí daří. Každá rostlina je jiná, každý interiér je jiný a nejlepším poznatkem je vlastní pozorování.

Orchideje jsou v Troji už jen chvíli

Výstava v Troji probíhá ještě do neděle. Otevírací doba skleníku o víkendu je od deváté hodiny dopolední do sedmé hodiny večerní. Cena vstupenky je 180 korun pro dospělého, děti mají vstup za 120 korun. Rodinná vstupenka pro dva dospělé a tři děti je 540 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Botanická zahrada Praha

Štítky botanická zahrada, orchideje, exotické rostliny, rozhovor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá rostlina je jiná, říká kurátorka výstavy orchidejí Romana Rybková  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.