Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Lidé zpívali ukrajinskou hymnu u Národního divadla, připomněli rok války

První výročí ruského vpádu na Ukrajinu dnes v Praze připomíná hned několik akcí. Jednou z nich bylo i zpívání ukrajinské hymny. Na piazzettě na náměstí Václava Havla mezi historickou a novou divadelní budovou na Národní třídě se sešli umělci první české scény a zahráli a zazpívali hymny České republiky a Ukrajiny. Ta si připomíná jeden rok od napadení Ruskem.

Ukrajinský velvyslanec poděkoval České republice za pomoc

Lidé se na náměstí Václava Havla sešli aby uctili památku obětí konfliktu, které před rokem vyprovokovalo Rusko svým vpádem na území Ukrajiny.

„Dnes je bohužel už rok od zahájení nejhorší války od druhé světové války,“ řekl po zaznění ukrajinské hymny nejvyšší představitel Ukrajiny v České republice chargé d'affaires Ukrajiny Vitalij Usatyj„Světové společenství v rámci valného shromáždění OSN uznalo Ruskou válku za agresi a právě za to by mělo být nejvyšší vojenské vedení Ruské federace a další ruští váleční zločinci postaveni před soud,“ uvedl ve svém projevu a poděkoval České republice za pomoc Ukrajině.

Baxa připomněl rok 1989

Po ukrajinském velvyslanci si vzal slovo ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Po mnoha a mnoha desetiletích jsme byli svědky činů, na které můžeme být hrdí jako Evropané i jako Češi. To neuvěřitelné vzedmutí solidarity se zkoušenou Ukrajinou, ta ohromující materiální i lidská pomoc, to že Česko otevřelo náruč několika stovkám tisíců uprchlíků z Ukrajiny, ukázalo, že jsme v jádru dobří a že přirozeně víme, jaké jsou hodnoty svobody, demokracie a co musíme udělat pro to, abychom si je zachovali v duchu toho, za co jsme my bojovali v roce 1989," řekl v projevu Martin Baxa.

Rok od ruského vpádu na Ukrajinu připomíná také Senát. Do pátečního rána bude na zeď svého sídla ve Valdštejnské ulici promítat fotografie reportérky Majdy Slámové. Na znamení podpory napadené zemi vyvěsila horní komora parlamentu ukrajinskou vlajku na budovu Kolovratského paláce.

Večer soudobé ukrajinské literatury připravil na dnešní podvečer Památník národního písemnictví. V Muzeu literatury v pražském Bubenči představí knihy významných ukrajinských spisovatelů ve svých autorských překladech Alexej Sevruk a Miroslav Tomek.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky válka, Rusko, Ukrajina, setkání, hymna, zpěv, Národní divadlo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Kteří čeští občané znají ukrajinskou hymnu? Nebo ti "lidé" jsou výhradně umělci první české scény?

Pátek, 24. února 2023, 16:14Odpovědět

VIDEO: Lidé zpívali ukrajinskou hymnu u Národního divadla, připomněli rok války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.