Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavy, koncerty, divadelní hry. Umělci připomenou smutné výročí války

České kulturní a církevní instituce, umělci a různé iniciativy připravují četné akce, které připomenou nadcházející roční výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Uskuteční se výstavy, koncerty, bohoslužby a vzpomínková setkání. Některých aktivit se zúčastní i ukrajinští umělci, kteří našli v Česku zázemí a možnost pokračovat ve své práci. Národní divadlo (ND) v předvečer výročí, které připadá na pátek 24. února, stejně jako při zahájení invaze zahraje na náměstí Václava Havla ukrajinskou hymnu.

Mše na Hradčanech a koncert v Rudolfinu

V Česku od začátku války Ukrajině pomáhaly vedle státních institucí také nezávislý sektor nebo církve prostřednictvím svých charit. V úterý 21. února se ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého v Kanovnické ulici na Hradčanech uskuteční od 13 hdoin bohoslužba s modlitbou za mír nejen na Ukrajině, ale na celém světě.

V úterý zahraje Pražský filharmonický sbor v Rudolfinu Válečné rekviem britského skladatele Benjamina Brittena. V monumentálním vokálně-instrumentálním díle s protiválečným vyzněním vystoupí také orchestr PKF – Prague Philharmonia posílený o členy Kyjevského symfonického orchestru a České filharmonie. Koncert v přímém přenosu odvysílá Český rozhlas Vltava a ukrajinské rádio Suspilne.

V Meetfactory zazní hlasy Rusů

Italský kulturní institut ve čtvrtek 23. února uvede dokument italské režisérky Alice Tomassiniové Kordon. Vypravuje příběh pěti ukrajinských dobrovolnic, jejichž cesty se protnou v jedné ze stanic na ukrajinsko-maďarské hranici, kde společně zajišťují propojení mezi oběma zeměmi.

Divadlo MeetFactory ve stejný den uvede scénické čtení podle hry Crime ruské dramatičky Asji Vološiny. „Milovala jsem svou zemi do 24. února 2022 a snažila se sebe i ji omlouvat. Ale dnešní Rusko je zemí vrahů. Žádné odstíny už nejsou, říká autorka, která se večera osobně zúčastní. Ve hře zachycuje psychické rozpoložení Rusů, kteří aktivně nesouhlasí s Putinovou agresí, a zároveň poukazuje na principy vymývání mozku u těch opačně smýšlejících.

Výročí připomenou i výstavy fotografií

Také v předvečer výročí pořádá na náměstí Václava Havla, tedy na piazzetě u své historické budovy setkání Národní divadlo. Zpěvem ukrajinské hymny a uctěním obětí války chtějí pořadatelé připomenout, jak důležité je vytrvat v podpoře Ukrajiny. Na piazzetě se už od minulého týdne koná výstava Rok s Ukrajinou objektivem německého fotografa Philippa Spaleka, kterou uspořádala Charita ČR.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ve výroční den zahájení invaze položí květiny u sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na Smíchově a uctí památku obětí války.

Galerie Artinbox připomene rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu výstavou ukrajinského dokumentárního fotografa a fotožurnalisty Alexandra Čekmeněva. Vernisáž bude 24. února a výstava ukáže sérii 24 portrétů z roku 2022, na nichž autor zachycuje kyjevské občany, kteří čelí těžkým okolnostem války.

Nejdříve Putin v pytli, v sobotu videomapping

Videomappingem na budově ministerstva vnitra začne v sobotu 25. února v 17:30 další připomínka výročí, která bude pokračovat průvodem k ukrajinské ambasádě kolem budovy ruského velvyslanectví a poté koncertem.

Městská divadla pražská zahájí 25. února Měsíc Ukrajiny, který je přehlídkou mnoha projektů připravených ve spolupráci s ukrajinskými umělci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, umění, výročí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavy, koncerty, divadelní hry. Umělci připomenou smutné výročí války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.