Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jelení příkop pod Hradem se konečně otevře veřejnosti

Pražský hrad od neděle veřejnosti trvale otevře Jelení příkop. Skončí i bezpečnostní kontroly u vstupu do Jeleního příkopu a Královské zahrady. Dnes to uvedl mluvčí prezidentské kanceláře Vít Novák. Horní část příkopu je otevřená už nyní, v dolní části pokračovaly během podzimu stavební práce, které se týkaly například opravy hradeb.

V době adventu budou v hradních zahradách také atrakce pro děti. „Bude zde kluziště, živý betlém a prvorepublikový kolotoč,“ popsal Novák. Areál bude návštěvníkům přístupný denně od 10:00 do 20:00.

Vstupní kontroly na Hrad zůstávají

Zavedení bezpečnostních kontrol v některých částech Hradu kritizovala veřejnost. Hradní úředníci uzavírky zdůvodňovali náročnými opravami a bezpečnostní kontroly byly podle prezidentské kanceláře zavedeny na žádost policie. Letos v říjnu Novák uvedl, že by unikátní přírodní rokle pod Hradem měla být veřejnosti trvale přístupná od dubna 2023. Zpřístupnění příkopu bez kontrol se netýká vstupu do Pražského hradu. O jejich zrušení zatím nebylo rozhodnuto.

Za Havla byl Jelení příkop přístupný

Jelení příkop byl v době socialismu veřejnosti nepřístupný, otevřen byl za éry prezidenta Václava Havla. Protéká jím říčka Brusnice a je rozdělen na horní a dolní náspem Prašného mostu s tunelem pro pěší podle projektu architekta Josefa Pleskota.

V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření. Následující rok Hrad oznámil, že dolní část Jeleního příkopu se uzavře kvůli rekonstrukci, která měla původně trvat deset měsíců, ale protáhla se. Jeho horní část, která byla uzavřena kvůli pracím souvisejícím s havárií kanalizace, se otevřela loni. V dolní části se letos opravovaly historické hradby a věže.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jelení příkop, Hrad, památky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jelení příkop pod Hradem se konečně otevře veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.