Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sedmnáctý listopad: Oslavy na Národní, pochod k budově ČT i koncert Pussy Riot

Oslavy 17. listopadu v Praze budou letos velmi pestré. Kromě už tradičních oslav revoluce na Národní v centru hlavního města pod názvem Korzo Národní se uskuteční také několik koncertů, například na Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí zahrají Pussy Riot. Na 17. listopad se chystá také několik pochodů, z nichž největší kontroverze vzbuzuje protestní průvod, který ve dvě hodiny odpoledne vyjde z Václavského náměstí k budově České televize. Ten svolal Ladislav Vrabel, který v posledních měsících organizuje protivládní demonstrace.

Shromáždění na podporu EU i oslava na Albertově

Oslavy revoluce vypuknou na několika místech v Praze ve čtvrtek 17. listopadu hned ráno. V osm hodin vypukne v dolní části Václavského náměstí shromáždění na podporu Evropské unie, které pořádá Puls of Europe.

V devět hodin ráno proběhne před budovou Hlávkovy koleje pietní shromáždění k uctění památky studentů, kteří se v roce 1939 stali obětí nacistické perzekuce a připomenutí událostí z roku 1989. Tuto akci pořádá Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových.

Úderem desáté hodiny dopolední vypukne na Albertově oslava výročí sedmnáctých listopadů 1939 a 1989, které pořádá Univerzita Karlova. Ve stejný čas proběhne vzpomínková slavnost u památníku Jana Opletala v Žitné ulici.

Putina v pytli na budově ministerstva vnitra vystřídaly symboly míru a lásky

Na budovu Ministerstva vnitra v Praze 7 pověsili novou plachtu. Ruského prezidenta Vladimira Putina v pytli na mrtvoly obklopeného českou a ukrajinskou vlajkou vystřídaly emoji ikony srdce, české vlajky a V vytvořeného z prstů.

Oslavy na Národní třídě a protivládní demonstrace na Letné

Nejvýraznějším místem oslav 17. listopadu bude po celý den Národní třída, kde bude probíhat devátý ročník akce Korzo Národní s rozmanitým programem. Tam se v dopoledních hodinách rozprostře Sametový brunch za doprovodu Akademického orchestru ČVUT a návštěvníci se budou moci těšit na kulturní zážitky včetně autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů. Kromě připomínky sametové revoluce se akce zaměří na aktuální témata a společenské výzvy. Nebudou chybět debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo ruské válečné agresi na Ukrajině.

K pietnímu místu dorazí v deset hodin dopoledne předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a další významní politici, aby položili květiny u pamětní desky při příležitosti připomenutí událostí 17. listopadu 1989. Ve stejný čas na místo dorazí prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Předsedové stran koalice Spolu včetně premiéra Petra Fialy (ODS) položí květny na pietní místo na Národní v jedenáct hodin dopoledne, o hodinu později pak přidá svou vzpomínku prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Úderem poledne odstartuje na Letné Setkání občanů ČR. Půjde o demonstraci za odvolání vlády Petra Fialy, kterou organizuje Hnutí PES.

V jednu hodinu odpoledne bude Národní třída patřit tónům státní hymny v podání operní pěvkyně Marty Kloučkové.

U Národního divadla stojí telefonní budka. Vypráví příběhy lidí v nouzi

Na náměstí Václava Havla u Národního divadla stojí telefonní budka, která kolemjdoucím přehraje příběhy lidí ze sociálně ohrožených skupin. Stačí vybrat číslo ze seznamu, zvednout sluchátko a zaposlouchat se. Organizátoři akce Korzo Národní ze...

Protestní průvod k budově České televize a další tři pochody

Ve dvě hodiny odpoledne se v Opletalově ulici u Václavského náměstí setkají účastníci protestního průvodu k budově České televize. Průvod projde přes Václavské náměstí a magistrálu. Od tří hodin budou účastníci demonstrovat před budovou České televize za umožnění vystoupení ve vysílání ČT. Svolavatelem této akce je organizátor protivládních demonstrací Ladislav Vrabel.

Další dva průvody se vydají na pochod Prahou ve tři hodiny odpoledne. Pochod s názvem ČR stojí na straně napadené Ukrajiny vyjde z ulice Na Slupi přes Karlovo na Jungmannovo náměstí. Ve stejný čas se vypraví na svou cestu účastníci jedenáctého ročníku karnevalového průvodu Sametové posvícení! v rámci Festivalu svobody. Ti půjdou z Kampy přes Karlův most a Národní třídu až do Kampusu Hybernská.

V půl čtvrté vyrazí z Albertova na Václavské náměstí Pochod za demokracii, který pořádá společenství nezávislých občanů. Toho se zúčastní například Dana Drábová, Jiří Hrdina, Jan Hřebejk nebo Ester Janečková.

FOTOGALERIE: Esenbáci, trabanty i pieta. Podívejte se, jak si lidé připomínají 17. listopad

Lidé si dnes na Národní třídě v Praze připomínají výročí 17. listopadu. K památníku 17. listopadu 1989 od rána přicházejí lidé a rodiny s dětmi, zapalují svíčky a pokládají květiny. Kvůli nemoci na Národní třídu nepřišel pražský primátor Zdeněk...

Koncert pro budoucnost na Václaváku a Modlitba pro Martu v tradičních 17:11

Právě na Václavském náměstí začne v půl páté Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupí ruská feministická skupina Pussy Riot, Lenka Dusilová Band, zpěváci David Koller a Ben Cristovao, kapely Čhave Romane, pražské rapové duo PAST, zpěvačka Annet X, slovenský hudebník Pišta Kráľovič známý jako VFLCRVM nebo Hrubá hudba.

Z balkonu Paláce Metro již tradičně v symbolických 17:11 zazní hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu. Zpěvu bude v letošním roce předcházet procesí Sboru DAMU, odkazující na studentský průvod ve zlomovém roce 1989.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koncert pro budoucnost, Čestmír Jíra, Dušan Vondra, klapper.cz

Štítky Národní, pieta, oslavy, revoluce, program, Praha, Národní třída, Česká televize, Václavské náměstí, Pussy Riot, koncert, slavnost, demonstrace, Ladislav Vrabel, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmnáctý listopad: Oslavy na Národní, pochod k budově ČT i koncert Pussy Riot  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.