Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová aplikace nabízí pohled na Prahu z vyhlídek

Institut plánování a rozvoje spustil webovou aplikaci, ve které si uživatelé prohlédnout 3D model Prahy z různých vyhlídkových bodů. Je určena pro sledování stavebních změn, využívat ji pro výběr zajímavých pohledů na město může i široká veřejnost.

V aplikaci IPR Vyhlídkové body je zaneseno 245 míst, která budou průběžně aktualizována.

„Lidé mohou v nové aplikaci poprvé snadno porovnat fotografické snímky pohledů s digitálním 3D modelem Prahy. Aplikaci určitě ocení například projektanti, kteří tak získají přístup k datům 3D modelu určených pro vkládání návrhů a jejich ověřování ve stanovených pohledech,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (STAN). 

Lidé v ní mohou vybírat mezi jednotlivými pohledy a jejich fotografickými záznamy ze seznamu. K tomu také zobrazí vrstvy významných svahů a jejich hra, které dotváří kompozici pražské krajiny. 

Uživatelé si také mohou upravit i podmínky počasí, tedy oblačnost, mlhu či déšť. Mění se také čas a tím i dopad stínů a barev denního světla.

„Databáze vyhlídkových bodů byla poprvé publikována v Územně analytických podkladech už v roce 2008 a od té doby je průběžné aktualizovaná. Například nejmladších 35 vyhlídkových bodů pochází z roku 2021 z návrhu Metropolitního plánu. Díky přesným údajům o poloze stanoviště a pořízeném snímku máme možnost vyhlídkové body průběžně aktualizovat tak, aby městská krajina mohla být do budoucna průběžně monitorována a hodnocena,“ dodal ředitel Institutu Ondřej Boháč.

Aplikaci si můžete projít na webu.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky vyhlídky, aplikace, mapa, Institut plánování a rozvoje, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Starostové a nezávislí, Petr Hlaváček, Ondřej Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová aplikace nabízí pohled na Prahu z vyhlídek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.