Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIZUALIZACE: Nová stanice metra Depo Zličín protáhne linku B. Stavět se má začít za čtyři roky

Dopravní podnik zveřejnil výsledky architektonické soutěže na podobu budovy stanice metra Depo Zličín na lince B. Navrhne ji český ateliér Petr Stolín Architekt, začít stavět by se mělo v roce 2026.

Depo Zličín prodlouží linku B z původní konečné Zličín a stane se 62. stanicí pražského metra. Je plánována jako povrchová a podle dopravního podniku ji využijí hlavně řidiči, cestující z příměstských linek a později i obyvatelé nových bytových domů v okolí. Počítá se i s výstavbou parkovacího domu.

„V téměř padesátileté historii pražského metra se vůbec poprvé hledalo řešení stanice v mezinárodní architektonické soutěži. Vedle stanice postavíme taky nový P+R parkovací dům pro minimálně 600 aut. V západní části Prahy tak vznikne důležitý přestupní uzel mezi automobilovou dopravou a MHD, který odlehčí centru od zbytné dopravy. Cestující se díky tomu ze samotného okraje města dostanou metrem do centra do cca 30 minut od zaparkování,“ uvedl v tiskové zprávě Adam Scheinherr (Praha Sobě), náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady dopravního podniku. 

Budova stanice bude částečně částečně zapuštěna do svahu, po střeše se bude moci chodit a autoři počítají s tím, že se na ní budou pořádat výstavy nebo jiné akce.

 „Jednoduchá forma budovy je doplněná o krajinu stromů a soch. Prostupnost světla a bohatost průhledů je hlavním a asi nejtypičtějším prvkem, který architektura stanice metra nabízí,“ popsali svůj návrh autoři Petr Stolín, Jan Stolín, Alena MičekováJosef Stolín.

Ti teď s dopravní podnikem a projektantem návrh dopracují a připraví architektonickou studii.

„Zahájení výstavby nové stanice metra Depo Zličín dopravní podnik předpokládá nejdříve v roce 2026," doplnila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Ohodnoť článek

Foto Petr Stolín Architekt

Štítky metro, stanice, Depo Zličín, soutěž, dopravní podnik, stanice metra, dopravní společnost, Adam Scheinherr, Zličín, Praha, Petr Stolín, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Zvoníček

Je tu určilé nebezpečí, že ptáci budou narážet na skleněné, pro ně neviditelné plochy a hynout.

Čtvrtek, 11. srpna 2022, 18:51Odpovědět

VIZUALIZACE: Nová stanice metra Depo Zličín protáhne linku B. Stavět se má začít za čtyři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.