Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Raději si zajedou, aby se vyhnuli křižovatce. Pražané se na silnicích necítí bezpečně

Více než polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně. V porovnání s ostatními evropskými metropolemi Praha patří při vnímání dopravní bezpečnosti k nejhorším v Evropě. Třetina obyvatel hlavního města má kvůli tomu dokonce obavy se do provozu vůbec vydat. Za rizikovou považují lidé zejména jízdu na kole po městě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cyclomedia, která se zabývá digitální vizualizací veřejného prostoru.

Nejhorší jsou křižovatky

Průzkumu se zúčastnilo 3 890 respondentů z 16 měst Evropy, z toho 300 obyvatel Prahy. Výsledky ukázaly, že doprava v české metropoli často budí strach. Třetina pražských respondentů uvedla, že má na silnících obavy z nehody. Hůř je na tom při porovnání evropských metropolí pouze Řím (37 procent) a Bratislava (35 procent).

K tomu přispívají i zkušenosti s nehodami. Více než čtvrtina respondentů z Prahy uvedlo, že byli účastníkem dvou a více nehod. Nelichotivou první příčku pak obsadila Praha v otázce rizikových křižovatek. Více než dvě třetiny lidí raději volí zajížďku, aby se nebezpečným křižovatkám vyhnuli.

Dobře nevychází české hlavní město ani v žebříčku spokojenosti s množstvím parkovacích míst. S kapacitami pro parkování je podle průzkumu spokojeno jen 17 procent Pražanů, což město v rámci Evropy řadí opět jen před Řím a Bratislavu.

Ohrožení se cítí i cyklisté

Praha patří k nejhorším i při vnímání podmínek pro cyklisty. Přes 88 procent Pražanů se podle průzkumu cítí bezpečněji v autě než na kole. Například 78 procent pražských respondentů v této souvislosti uvedlo, že se vyhýbá cestování na kole ve tmě. Problematický vztah mezi českými cyklisty a řidiči ovšem potvrzuje i celorepublikový průzkum společností Kantar, podle něhož se na silnicích cítí bezpečně pouze třetina cyklistů.

„Městská cyklistika má svoje specifika. Lidé jsou často nervózní, cítí se ohrožení, domnívají se, že je ostatní zdržují a nerespektují. Důležitá je ohleduplnost, a to víc než kde jinde,“ podotkla Michaela Kreuzigerová, zakladatelka projektu Dám respekt, který se dlouhodobě zaměřuje na zlepšení vztahů mezi řidiči a cyklisty.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky doprava, bezpečnost, auta, provoz, Praha, silnice, průzkum, Evropa, cyklista, Řím, Bratislava, Michaela Kreuzigerová, KANTAR CZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Raději si zajedou, aby se vyhnuli křižovatce. Pražané se na silnicích necítí bezpečně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.