Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři se připravují na zimu. Ve skladech je 24 tisíc tun soli, připraveno je přes 70 sypačů

U pražských silničářů vrcholí přípravy na zimu. Technická správa komunikací připravila kompletní plán zimní údržby silnic od začátku listopadu 2021 do konce března 2022. TSK bude zajišťovat zimní údržbu na zhruba 2300 kilometrech komunikací, kromě silnic bude TSK uklízet i chodníky nebo zastávky MHD.

TSK bude uklízet sníh ze silnic, ale také chodníků nebo zastávek MHD

Pražské silnice, kterých se bude týkat zimní udržba, jsou rozděleny do tří základních pořadí podle svého významu. Údržbu na komunikacích I. pořadí bude zajišťovat 73 sypačů. Dalších 51 menších strojů je připraveno na komunikace II. a III. pořadí. Jeden sypač zůstane připraven na operativní zásahy pro integrovaný záchranný systém. V případě potřeby budou k dispozici i dvě sněhové frézy.

Úklid sněhu se nebude týkat pouze silnic, ale také chodníků, zastávek MHD a dalších míst důležitých pro fungování Prahy. Sníh a náledí bude ostraňovat 950 pracovníků. Ti budou k dispozici také pro náhradní práce, například na čištění mostů a dalších objektů, likvidaci náletové zeleně, šintování vozovek i chodníků, likvidaci černých skládek nebo hrabání spadaného listí.

Sněhová peřina přikryla Prahu. Podívejte se na zasněžené hlavní město

Během noci na pondělí nasněžilo v Praze místy až patnáct centimetrů sněhu. Pražané se probudili do zasněženého města, kde nová sněhová nadílka zkomplikovala provoz nejen řidičům aut a vozidel hromadné dopravy, ale i chodcům. V přiložené...

Ve skladech je momentálně připraveno 24 tisíc tun soli

TSK má ve své správě 2 342 kilometrů z celkem 4 060 kilometrů komunikací na celém území hlavního města. Zbylý počet komunikací o délce 1 718 kilometrů spravují ostatní správci, kteří zde zajišťují veškerou správu, tedy i zimní údržbu.

„Dalších 150 pracovníků bude primárně určeno na odborné práce, jako jsou opravy kanalizace, údržba dopravního značení, provádění široké škály zahradnických prací včetně náhradních výsadeb nových dřevin ve stromořadích, opravy motoristických komunikací, dláždění chodníků a celá řada dalších odborných činností,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková a doplnila, že tito pracovníci budou v rámci zimní údržby využíváni operativně. Sníh z chodníků bude odklízet také 60 multifunkčních vozů a využity budou i desítky ručních kartáčů, pluhů a fréz.

Ve skladech je momentálně připraveno 24 tisíc tun soli a potřebné množství solanky, která se používá společně se solí na skrápění, čímž stoupá její účinnost. „Dále je k dispozici i unikátní automatický protinámrazový systém. Toto zařízení je lokalizováno ve vozovkách na sedmi místech v Praze. V případě nízkých teplot upozorní na možnost vzniku náledí a následně automaticky spustí postřik rizikových míst,“ pověděla mluvčí a dodala, že lokality s automatický postřikem jsou Vysočanská radiála (přemostění Kbelské), Vysočanská estakáda, Wilsonova (přemostění u Bulhara), K Barrandovu (sjezd na Barrandovský most), Jižní spojka (přemostění u Mitasu – lanový most), Strahovský tunel (přemostění Plzeňské ulice) a Krejcárek.

Ohodnoť článek

Foto TSK

Štítky silnice, doprava, zima, sníh, silničáři, Praha, sůl, chodník, Trelleborg Wheel Systems Czech Republic a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři se připravují na zimu. Ve skladech je 24 tisíc tun soli, připraveno je přes 70 sypačů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.