Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražští revizoři loni udělili přes 200 tisíc pokut. To je meziročně o 17,2 procenta méně

Revizoři pražského dopravního podniku (DPP) uložili v loňském roce 204 582 pokut, což je meziročně o 17,2 procenta méně. Důvodem nižšího počtu byl úbytek cestujících způsobený pandemií covidu-19. Vyplývá to z výroční zprávy DPP za rok 2020. V souvislosti s covidem zaznamenal podnik také pokles tržeb na jízdném ve výši více než jedné miliardy korun. DPP je největší městskou firmou a na starosti má provoz MHD.

Minulý rok byl poznamenaný epidemií covidu-19

Rok 2020 byl celospolečensky poznamenán epidemií covid-19, která významně ovlivnila činnost jak DPP, tak útvaru přepravní kontroly,“ píše se ve zprávě.

V loňském roku poklesl kromě počtu pokut rovněž čistý příjem z přirážek k jízdnému. Loni činil 134,8 milionu korun, což je meziroční pokles ve výši 21,5 procenta. Podle výroční zprávy pak celkem předpisy přirážek, tedy včetně těch ke konci roku nezaplacených, na jízdném tvořily zhruba 200,85 milionu.

MHD loni využilo kvůli covidu oproti roku 2019 o zhruba 40 procent cestujících méně. Největší pokles byl zaznamenán v metru, které přepravilo v době první vlny pandemie denně zhruba 200 tisíc cestujících namísto obvyklých 1,2 milionu. S tím souvisel pokles tržeb ve výši 29,9 procenta, tedy asi 1,3 miliardy korun. Propad tržeb očekává podnik také letos. Generální ředitel DPP Petr Witowski na konci srpna řekl, že pokud se situace významně nezmění, mohlo by to být okolo tři čtvrtě miliardy.

Vlastníkem podniku je hlavní město. DPP zaměstnával k 31. prosinci 2020 celkem 11 215 zaměstnanců. Z nich největší skupinu tvoří řidiči tramvají a autobusů a strojvedoucí metra, kterých je podle zprávy 4392. Průměrná měsíční mzda dosahovala podle zprávy loni 44 496 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, COVID-19, jízdné, Petr Witowski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští revizoři loni udělili přes 200 tisíc pokut. To je meziročně o 17,2 procenta méně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.