Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podchod z hlaváku na Žižkov je otevřený. Stovky lidí nemusejí riskovat přechod přes koleje

Hurá Žižkov! Tento nápis zdobí stěnu nového prodlouženého severního podchodu, který dostane cestující z hlavního nádraží na Žižkov. Správa železnic jej dnes slavnostně otevřela. Dříve využívali lidé k cestě z nádraží na Žižkov cestu přes koleje, denně jich takto hazardovaly stovky.

Z Sherwoodu do Seifertovy ulice

Stavební práce na prodlouženém podchodu za 219,55 milionu korun trvaly asi 16 měsíců. Dnes jej slavnostně otevřela Správa železnic. „Prodloužený podchod výrazně pomůže obyvatelům Vinohrad a Žižkova i těm, kdo zde pracují nebo studují. Výrazně se jim zkrátí docházková vzdálenost nejen přímo na hlavní nádraží, ale i do centra města,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Z nádraží se severním podchodem dostanou lidé na pěší trasu, která ústí do Seifertovy ulice. Výstup z podchodu je plně bezbariérový, k dispozici je schodiště, dvojice eskalátorů a výtah.

Stovky lidí díky podchodu nemusejí hazardovat se životem

Před osmi lety spočítala skupinka vysokoškoláků, že za jednu pracovní směnu přeběhne přes koleje asi 1200 lidí. Teď už lidé nebudou mít důvod takhle nebezpečně hazardovat. Je tady nejen funkční, ale i pohodlný podchod moderního střihu doplněný o upravené okolí,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Stovky lidí dnes už nebudou muset hazardovat se životem přecházením přes koleje. „Myslela jsem si, že je to zbytečné, že tudy lidé nebudou chodit, ale jsem překvapená, kolik jich tu jen za tu chvíli, co tu čekám, prošlo,“ řekla dnes Pražské Drbně přímo na místě cestující Iveta Žáčková.

V dalších týdnech proběhnou dokončovací práce

Podchod si pochvaluje i radnice Prahy 3. „Podchod vítám a moc děkuji Správě železnic a zhotovitelům za realizaci stavby. Po mnoha letech se Praha 3, zejména pak část kolem Seifertovy ulice, VŠE a dolního Žižkova, dočká důstojného přístupu na hlavní nádraží, metro C a dále do centra města. Jsem moc rád, že se to povedlo," říká místostarosta městské části Praha 3 Pavel Dobeš.

V následujících týdnech budou probíhat další dokončovací práce zejména na úpravě okolí výstupu z podchodu. U části upravované areálové komunikace se dokončí oplocení a venkovní osvětlení. Nová část podchodu dostane také příslušný informační a orientační systém.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, vlak, pěší, podchod, hlavní nádraží, Žižkov, Praha, Správa železniční dopravní cesty, Sherwoodský les, Jiří Svoboda, Vinohrady, Karel Havlíček, Pavel Dobeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podchod z hlaváku na Žižkov je otevřený. Stovky lidí nemusejí riskovat přechod přes koleje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.