Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Barrandovský most nezbytně potřebuje rekonstrukci. Podívejte se, jak bude probíhat oprava

Barrandovský most je jednou z nejdůležitějších dopravních tepen hlavního města Prahy a jeho aktuální stav podle odborníků volá po rekonstrukci. V následujících letech tak Barrandovský most čekají rozsáhlé opravy, které budou mít vliv i na provoz. Kompletně se vymění silnice, chodníky i přeložky inženýrských sítí.

Barrandovský most tvoří rampy a dvě nosné konstrukce, z nichž každá je určena pro jeden směr jízdy. Samotný most byl vybudován mezi roky 1978 a 1988. Již v minulosti prošel most i jeho nájezdové a sjezdové rampy několika dílčími stavebními zásahy, které odstranily viditelné vady příslušenství. V roce 2020 by měly začít další opravy, které budou mít vliv na dopravní situaci.

Přípravné práce už byly v TSK zahájeny. Vybraný projektant je ze Sdružení NOVAPO, vedoucím sdružení je NOVÁK & PARTNER. Ten pracuje na projektové dokumentaci. Diagnostika proběhla dříve v tomto roce a za sdružení NOVAPO ji realizovala společnost Pontex.

Kompletní výměna silnice, chodníků i přeložek inženýrských sítí

„Podrobnou diagnostikou bylo potvrzeno, že most je nezbytné v jeho životním cyklu opravit v oblasti  předpínacího systému lanového a tyčového včetně izolačního souvrství. Tato oprava vyžaduje sejmutí kompletního příslušenství včetně betonových svodidel a říms. Provést celkovou výměnu mostního svršku s novou izolací a výměnou odvodnění, kompletní výměnu povrchu vozovek a chodníků, úpravu osvětlení a přeložek inženýrských sítí. Také proběhne celková sanace pláště mostu a pilířů,“ vysvětlila mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková.

144 vozidel za 24 hodin

Přes Barrandovský most přejede během jednoho pracovního dne 144 tisíc vozidel za 24 hodin. Vzhledem k tomu, jak moc dopravně vytížený Barrandovský most je, bude podle mluvčí TSK nezbytné provádět opravu za provozu s prolínáním stavební činnosti a dopravy. „Po zkušenostech u  kompletní opravy Nuselského mostu bude stavební činnost rozdělena do etap a rozloží se do více let tak, aby to do dopravy zasahovalo co možná nejméně,“ popsala Barbora Lišková.

Začátek nejspíš už příští rok

Práce by mohly začít v roce 2020 na spodní stavbě a některých rampách. Tyto práce by pravděpodobně zatím dopravu neměly omezit, nebo pouze minimálně. Po roce 2021 se však začne pracovat i na vrchní stavbě a tady už budou muset řidiči s omezením počítat. „Zachování průjezdnosti bude vždy 2+2 jízdní pruhy v obou směrech. O všem budeme včas řidiče informovat dlouhodobější kampaní,“ uklidňuje mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy Barbora Lišková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tsk-praha.cz

Štítky most, oprava, Barrandovský most, doprava, Praha, chodník, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Pontex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barrandovský most nezbytně potřebuje rekonstrukci. Podívejte se, jak bude probíhat oprava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.