Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kompletní rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad začne 1. září

Od 1. září začne kompletní rekonstrukce stanice pražského metra A Jiřího z Poděbrad. Dělníci při opravě například vymění eskalátory, vzniknout mají také výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Stanice bude zcela uzavřena deset měsíců od března 2022 až do ledna 2023. Uvedl to dnes vedoucí oddělení komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Opravy budou stát 1,29 miliardy korun. Kompletní rekonstrukce by měla trvat dva roky.

Provoz stanice bude nejdříve zachován

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11 tisíc lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím takzvaných kompenzací. Loni bylo z rozpočtu města určeno pro DPP 14,6 miliardy korun a v letošním roce 15,3 miliardy korun.

Podnik zahájí opravu nejdříve pracemi, které umožní zachování provozu. Vzniknou nové výtahy pro bezbariérový vstup do stanice. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při proražení stropu stanice.

Dělníci rovněž zrekonstruují či vyměnění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby. Proveden bude také geotechnický monitoring raženého díla, tedy sledování podloží, a zjištěn stav budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou.

Stanice bude v roce 2022 na deset měsíců uzavřena

Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřena a vlaky jí budou projíždět od ledna 2023 projíždět.

Podnik se chystá na opravy dalších stanic. Na trase A to jsou například Hradčanská nebo Želivského. Nyní opravuje vestibul a vyměňuje eskalátory ve stanici metra B Anděl ve výstupu směrem Na Knížecí, kde mohou cestující vystupovat pouze směrem ke křižovatce u Anděla. V uplynulých letech byly opraveny například stanice metra B Jinonice a na trase C Opatov. DPP průběžně také vyměňuje pražce na lince C nebo modernizuje zabezpečovací zařízení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky ČR, MHD, stavby, metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Jiří z Poděbrad, Dopravní podnik hl. m. Prahy, stanice metra, výtah, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kompletní rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad začne 1. září  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.