Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Petřín zdraží jízdné. Za lístek si od srpna připlatíme i v rámci celé MHD

Cestujícím, kteří nemají předplacený kupon na pražskou MHD, zdraží cesta lanovkou na Petřín. Od neděle 1. srpna totiž pro ni bude zaveden speciální tarif. Jedna jízda tak vyjde na šedesát korun. Nebude tedy stačit si koupit běžnou třicetiminutovou jízdenku za dosavadních 24 korun. Od neděle také zdraží jednotlivé jízdné v hlavním městě. Cena měsíčního, čtvrtletního a ročního kuponu se měnit nebude.

Změna se netýká cestujících s kuponem

Cílem Prahy je zvýšit příjmy z jízdného, ale přitom co nejméně poškodit místní obyvatele. Lanovka na Petřín je v drtivé většině využívána návštěvníky Prahy a není důvod, aby Praha z peněz daňových poplatníků lanovku takto výrazně dotovala,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která pražskou MHD plánuje.

Změna ceny jízdného se netýká cestujících s měsíčním, čtvrtletním či ročním předplatním kupónem. Stejně tak si zvláštní jízdenku nebudou muset kupovat lidé, kteří si již předtím pořídili a mají platnou 24hodinovou či třídenní jízdenku. Stejně tak si ji nemusí pořizovat děti do 15 let nebo senioři, kteří jezdí v MHD zdarma.

Od srpna zdraží jízdné v rámci celé MHD

Jízdné se od neděle zdraží pro cestující využívající jednotlivé jízdenky. Ta na 30 minut zdražuje z 24 na 30 korun a 90minutová z 32 na 40 korun. Zvyšuje se rovněž cena sms jízdenky, a to o v případě třicetiminutové z 24 na 31 korun a 90minutové z 32 na 42 korun. Ve středních Čechách se zvýšily ceny jednorázových i předplatních jízdenek o pětinu až čtvrtinu. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 korun.

V pražské integrované dopravě (PID) zdraží od 1. srpna jízdenka na 30 minut z 24 na 30 korun a 90minutová z 32 na 40 korun. Zdraží rovněž sms jízdenky, a to o v případě 30minutové z 24 na 31 korun a 90 minutové z 32 na 42 korun. Důvodem jsou...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky ČR, MHD, lanovky, Praha, jízdné, městská hromadná doprava, lanová dráha, Petřín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Petřín zdraží jízdné. Za lístek si od srpna připlatíme i v rámci celé MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.