Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze bude více křižovatek, kde budou mít přednost tramvaje

V pražské MHD se letos rozroste počet křižovatek, ve kterých budou mít přednost tramvaje. Úpravy se chystají například v Táborské ulici v Praze 4, ve Vršovicích nebo na Malé Straně. Cílem je zrychlit provoz veřejné dopravy. ČTK to sdělila mluvčí dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková. V loňském roce byla preference pro tramvaje a autobusy nově zavedená na 34 křižovatkách, z celkového počtu 247 světelných křižovatek v Praze je tak přednost pro MHD již na 219 z nich.

Pražská MHD je jednou z nejlépe fungujících na světě

Kvalita veřejné dopravy v Praze není jen o budování nové infrastruktury, aby byla atraktivní a nadále hodnocená mezi nejlépe fungujícími systémy MHD na světě, musíme zlepšovat také její plynulost a rychlost,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Letos budou hned tři křižovatky s preferencí pro tramvaje v Táborské ulici na Praze 4. Konkrétně se jedná o křižovatky Táborské s ulicemi Na Pankráci, Lounských a Petra Rezka. DPP zde v současné době opravuje tramvajovou trať, která byla ve špatném stavu. Při opravě bude také přesunutá zastávka Pražského povstání ze své dosavadní polohy na náměstí Hrdinů, což usnadní přestup z tramvaje do metra.

Tramvaje budou mít přednost třeba v Karmelitské ulici mezi Újezdem a Malostranským náměstím

Do konce roku bude preferencí vybavená také křižovatka ulic Chodovská a U Plynárny a Bělocerkevské a Vršovické. Upravené budou křižovatky na Karlově náměstí, které postupně Technická správa komunikací (TSK) opravuje. Přednost budou mít tramvaje také v Karmelitské ulici v úseku mezi Újezdem a Malostranským náměstím.

Na konci letošního roku by mělo v tramvajové síti zůstat bez preference asi 20 světelných křižovatek. „Zhruba devět vytipovaných světelných křižovatek, například v úseku Anděl – Bertramka nebo na náměstí I. P. Pavlova zůstanou nadále bez preference. Její zavedení by zde nepřineslo skutečné snížení jízdní doby tramvají,“ uvedl Jiří Vodrážka z DPP.

Loňské úpravy křižovatek zvýšily rychlost pražských tramvají v průměru o jeden kilometr v hodině. Současná cestovní rychlost tramvají v Praze je 19,51 kilometru v hodině. Město pro zrychlení MHD kromě preference v křižovatkách také buduje dělící prahy mezi kolejemi a jízdními pruhy pro auta nebo vytváří pro autobusy vyhrazené pruhy

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, městská hromadná doprava, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Malá Strana, Vršovice, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Praha sobě, Petr Rezek, Malostranské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze bude více křižovatek, kde budou mít přednost tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.