Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Karlovo náměstí se po zimní přestávce opět vrátí stavební práce. Potrvají do konce října

V pondělí 19. dubna zahájí Technická správa komunikací (TSK) po zimní přestávce opět stavební práce na opravě silnic a chodníků po obvodu Karlova náměstí. Práce by měly trvat do 30. října 2021. V minulosti byla na náměstí opravena například křižovatka u ústí Resslovy ulice, přibyly zde také přechody pro chodce.

Nový asfaltový povrch vozovek i nové chodníky

Stavební práce budou navazovat na ty z loňského roku. V koordinaci s úpravami světelných signalizačních zařízení bude provedena také rekonstrukce komunikace a chodníků v prostoru křžovatek Karlovo náměstí x Ječná, Karlovo náměstí x Žitná a Karlovo náměstí x Odborů a navazujících úseků.

Karlovo náměstí je s rozlohou 80 550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty. Zbořena byla roku 1791.

Nároží křižovatek budou upravena tak, aby se zkrátila délka vybraných přechodů pro chodce. Dále bude upraveno šířkové uspořádání dopravního prostoru a doplněno integrační opatření pro cyklistickou dopravu,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Obnoveny a upraveny mají být i uliční vpusti pro odvodnění komunikačních ploch a jejich přípojky, vozovka získá nový asfaltový povrch a prakovací zálivy budou nově z velké žulové dlažby. Chodníky na straně zástavby budou z vápencové mozaiky a na straně parku budou asfaltové.

Stavební práce začnou v pondělí 19. dubna a potrvají až do 30. října

První práce začnou v pondělí 19. dubna, a to u křižovatky s Ječnou ulicí u kostela sv. Ignáce. Bude uzavřen průjezd před vchodem do kostela, který po opravách už nebude obnoven a vjezd bude umožněn pouze pro vozidla záchranářů a pro cyklisty.

Úprav se dočká také park v centru náměstí, které připravuje pražský magistrát. Prostřednictvím takzvaného soutěžního dialogu vybralo město architektonická studia, která vytvořila projekt rekonstrukce. Již podle dřívějších informací předpokládá, že by se s úpravami mohlo začít v roce 2023 a měly by vyjít na 230 milionů.

V roce 2020 byla na Karlově náměstí přebudována křižovatka u Resslovy ulice. Vznikly zde nové přechody. Po dobu rekonstrukce lidé museli využít podchod, nicméně řada z nich přelézala zábradlí a křižovatku přebíhala. Upraveno bylo i stání na semaforu v Resslově ulici. Upraven byl v minulosti také vstup do parku na Moráni či okolí tramvajové zastávky Novoměstská radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TSK Praha

Štítky ČR, architektura, stavby, silnice, Praha, Karlovo náměstí, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, chodník, rekonstrukce, Evropa, Česko, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karlovo náměstí se po zimní přestávce opět vrátí stavební práce. Potrvají do konce října  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.