Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha mění nařízení o maximálních cenách taxislužby. Z centra tak zmizí předražené atrakce

Metropole přistoupila k úpravě nařízení o maximálních cenách taxislužby poté, co kontroly zjistily jeho obcházení ve snaze účtovat zákazníkům vyšší ceny, než jsou ty stanovené. Rada hlavního města včera rozhodla o tom, že tato auta nebudou jezdit za 2200 korun na hodinu, ale za maximálně 36 korun na kilometr jako jiné taxislužby.

Podle zákona o silniční dopravě existují tři druhy taxislužby. Ta první je takzvaná standardní taxislužba, kdy je vozidlo taxislužby opatřeno střešní svítilnou s nápisem TAXI, identifikací dopravce a musí být vybaveno taxametrem.

Druhý druh taxislužby je uskutečňován na základě uzavřené písemné smlouvy a co se týče třetího druhu, tak ten střešní svítilnu a taxametr mít nemusí.

Standardní klasická taxislužba je od samého počátku regulována uvedeným nařízením bez výjimky, podobně jako taxislužba na základě elektronické objednávky. 

Výjimku pak mají dopravci, kteří provozují přepravu – taxislužbu na základě písemné smlouvy uzavřené před zahájením vlastní přepravy. To se týká například přepravy hostů různých oslav, svateb či naopak pohřbů, kde vozidla nemusela být označena svítilnou TAXI a mohla být stanovena předem pevná cena.

Někteří dopravci účtovali několikanásobně vyšší ceny

Na základě kontrol pražský magistrát zjistil, že dochází ke zneužívání institutu smluvní přepravy mnohými dopravci, kteří pak díky výjimce účtují několikanásobně vyšší ceny oproti regulované taxislužbě. Jedná se převážně o takzvaná „hotelová taxi“, kdy jimi uskutečňovaná přeprava nemá žádnou přidanou hodnotu oproti standardní taxislužbě. Předloženou novelou nařízení se lépe vymezuje okruh adresátů provozujících taxislužbu, pro které nebude nařízení závazné tak, aby nemohlo docházet k jeho obcházení.

„Dnešním rozhodnutím rady jsme potvrdili konkrétní jasně definovaná pravidla, kterými se budou muset mimo jiné řídit i pseudo-historická vozidla. To ve výsledku znamená, že nebudou jezdit za 2200 korun na hodinu, ale za maximálně 36 korun za kilometr jako kdokoliv jiný. Celý byznys tím bude výrazně méně lukrativní, jakmile se turisté vrátí do Prahy. Centrum není lunapark a slíbili jsme, že ho vrátíme lidem. Žijí zde rezidenti, Pražané sem jezdí za prací a zájmy Prahy jsou pro nás na prvním místě,“ upřesnil náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Adam Scheinherr

Štítky doprava, Praha, atrakce, auto, taxi, Adam Scheinherr, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha mění nařízení o maximálních cenách taxislužby. Z centra tak zmizí předražené atrakce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.