Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Sedm linek přívozů od soboty opět zkrátí cestujícím cestu, a to až do října. Celoročně jsou v provozu jen dva z nich

Od soboty 27. března je opět v provozu dalších pět přívozů. Linky P3, P4, P5, P6 a P7 až do října zkrátí lidem cestu mezi vltavskými břehy i pražskými ostrovy. Cestujícím stačí pro využití dopravy pražská Lítačka, klasická jízdenka na MHD včetně mobilní verze i SMS jízdenky. V celoročním provozu jsou pouze linky přívozů P1 a P2.

Plavidla s bezbariérovým přístupem z přístavního mola

Přívozy přes Vltavu jsou jedním z příkladů začlenění různých dopravních prostředků do MHD v Praze. Na všech sedmi linkách plují palubová plavidla s bezbariérovým přístupem z přístavního mola a platí zde veškeré jízdní doklady PID (jízdní kola se přepravují bezplatně).

Dvě linky P1 a P2 jsou v provozu celoročně. Pět dalších vždy každoročně od dubna do října. Letos přívozy P3, P4, P5, P6 a P7 poprvé vypluly již v sobotu 27. března.

Přívozy loni přepravily 694 cestujících

Pražské přívozy v loňském roce přepravily celkem 694 tisíc cestujících a 154 tisíc jízdních kol. Nejvíce lidí cestovalo náhradním přívozem P8 za zřícenou Trojskou lávku, který fungoval do října 2020 a jehož služeb loni využilo bezmála 240 tisíc cestujících a 64 tisíc jízdních kol.

Z pravidelných přívozů byla tradičně nejvytíženější linka P2 mezi Podbabou a Podhořím (195 tisíc cestujících a téměř 43 tisíc kol). Oproti roku 2019 došlo k poklesu počtu cestujících zejména z důvodu pandemie koronaviru asi o 25 procent. Naopak počet přepravených kol vzrostl oproti roku 2019 asi o 10 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook PID

Štítky doprava, Praha, přívozy, jízdní kolo, pandemie covidu-19, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm linek přívozů od soboty opět zkrátí cestujícím cestu, a to až do října. Celoročně jsou v provozu jen dva z nich  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.