Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před čtyřiceti lety byl otevřen poslední úsek dálnice D1 mezi Prahou a Brnem

Dálnice D1 je nejstarší, nejdelší a v některých úsecích také nejvytíženější českou dálnicí. Dlouhou dobu byla také jedinou delší souvislou dálniční stavbou. Před 40 lety, 8. listopadu 1980, byly otevřeny poslední chybějící úseky D1 mezi Prahou a Brnem a zároveň i zbývající části D2 z Brna do slovenské metropole Bratislavy. Dálnice, která měřila 317 kilometrů, se tak po desetiletích příprav a výstavby stala skutečnou silniční „páteří“ tehdejší československé federace.

8. září 1967 zahájením stavby D1 Spořilov (Praha) –⁠ Čestlice bylo obnoveno budování dálnic. 12. července 1971 byl otevřen první dálniční úsek na území Československa: úsek D1 Praha - Mirošovice.

Stavba dálnice schválena již před válkou

Výstavba současné D1 začala v září 1967 „pražským“ úsekem Spořilov –⁠ Čestlice. Po desetiletích tak došlo k naplnění někdejších plánů na vybudování páteřní dálnice napříč tehdejším Československem, které však přerušila druhá světová válka a následně ukončila poválečná politická situace. Stavba dálnice D1 byla totiž schválena již 4. listopadu 1938 a předpokládala dálniční propojení Prahy a Podkarpatské Rusi. Se stavbou se začalo 2. května 1939, ale práce byly přerušeny válkou.

Po válce byla stavba v omezeném rozsahu obnovena, v roce 1950 však byla opět zastavena. V roce 1963 schválila vláda koncepci dlouhodobého rozvoje silniční a dálniční sítě, která měla mít celkem 1711 kilometrů (včetně Slovenska). Páteří byla právě dálnice D1 v délce 712 km, která na rozdíl od dneška měla od Brna pokračovat přes Uherské Hradiště na Slovensko až do Košic.

Chybějící úseky D1 mezi Prahou a Brnem byly otevřeny před čtyřiceti lety, a to 8. listopadu 1980.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky ČR, stavby, silnice, D1, D2, dálnice, Dálnice D1, Brno, Praha, Bratislava, válka, Československo, Spořilov, Čestlice, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před čtyřiceti lety byl otevřen poslední úsek dálnice D1 mezi Prahou a Brnem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.