Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha 9 v roce 2021 rozšíří zóny placeného stání

Zóny placeného stání budou od začátku roku 2021 v Praze 9 rozšířeny na Prosek, Střížkov, Krocínku, Poděbradskou ulici a do Nových Vysočan. Schválila to rada městské části, věc bude ještě projednávat zastupitelstvo městské části.

"K rozšíření zón placeného stání nás vedl fakt, že od 1. ledna 2021 budou fungovat v sousední městské části Praha 18 a pokud bychom je současně nespustili i my, hrozí, že další stovky řidičů by hledaly parkovací místa u nás a dále zhoršovaly už tak špatnou situaci s parkováním," uvedl dnes pro radní Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS), který zodpovídá za oblast dopravy v městské části.

Zóny placeného stání platí v Praze 9 od 6. ledna. Zatím byly zavedeny v Libni a Vysočanech v okolí stanic metra Českomoravská a Vysočanská. V dotčených lokalitách vznikla fialová zóna, kde mohou parkovat lidé s parkovacím oprávněním i ostatní řidiči. Osoba s trvalým bydlištěm v Praze 9 zde ročně za jedno auto zaplatí 1200 korun, obyvatel starší 65 let nebo držitel průkazu ZTP, ZTP-P 360 korun. Vlastníci nemovitostí a podnikatelé v městské části uhradí 7000 korun za rok za jedno vozidlo.

Další rozšíření zón v metropoli schválili pražští radní v červnu. Nově se do systému zapojí Praha 10, kde zóny začnou fungovat 24. srpna ve Vršovicích a části Vinohrad. V říjnu se rozšíří do Strašnic a 2. listopadu do Malešic. Další městské části budou zóny rozšiřovat na nové oblasti. Například v Praze 5 se to bude týkat sídliště Podbělohorská a zbytku čtvrti Cibulka a v Praze 6 zbylé části Hanspaulky. Technická správa komunikací pro nově zavedené zóny nebude nakupovat nové parkovací automaty, přesune tam ty, které nejsou využívány v jiných místech. Celkem bude podle dřívějších informací pro tuto vlnu rozšiřování zapotřebí 135 parkovacích automatů. Jejich přesun má vyjít na zhruba dva miliony korun.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Platí také ve vybraných částech Prahy 4, 5, 6, 8 a 9.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, automobilová, Praha, parkování, městská část, Vysočany, Prosek, Střížkov, Tomáš Holeček, ODS, Libeň, Českomoravská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 9 v roce 2021 rozšíří zóny placeného stání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.