Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalý ředitel Pražské strojírny musí firmě zaplatit 27 milionů korun

Bývalý ředitel městské firmy Pražská strojírna Vladimír Říha musí podniku zaplatit více než 27 milionů korun. Pravomocně o tom rozhodl Vrchní soud v Praze. Novináře o tom dnes informovala mluvčí Pražské strojírny Anna Řeháková. Říhu žalovalo o náhradu škody současné vedení firmy. Vyčítalo mu například špatně vedený bankovní účet, nevýhodné prodeje aut, ale také smlouvu na průzkum trhu se současným senátorem a bývalým prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem. Pražská strojírna je dceřinou společností pražského dopravního podniku, vyvíjí a vyrábí koleje a výhybky pro tramvajovou dopravu.

"Za vedení Vladimíra Říhy se firma propadla do ztráty 36 milionů korun za rok 2016. Jsem rád, že alespoň část peněz, o které tak podnik přišel, se nám vrátí," řekl generální ředitel společnosti Robert Masarovič.

Říha byl v Pražské strojírně deset let generálním ředitelem, odvolán byl v únoru 2017. Podle stávajícího vedení neměla například společnost za Říhova působení bankovní účet vedený v eurech, přestože velkou část výroby vyváží. "Jen tím měl bývalý ředitel způsobit firmě škody na kurzových ztrátách ve výši přesahující deset milionů korun," uvedla firma.

Údajně nevýhodným prodejem osobních aut Pražská strojírna přišla o dalších 1,7 milionu korun. Škodu více než jeden milion korun údajně Říha způsobit rovněž uzavřením smlouvy s Fischerem. "Ten měl pro firmu dělat průzkum trhu ve Francii, o výsledku jeho činnosti však nebyl ve firmě nalezen jediný doklad," sdělila firma. Říhovi dále vyčítá například proplacení dvoutýdenního pobytu v Itálii, nákup značkového oblečení nebo čerpání benzinu na služební platební kartu, ačkoliv jeho vůz jezdil na naftu.

"K meritornímu projednání žaloby nakonec vůbec nedošlo, protože advokát pana Říhy včas nepodal odpor proti platebnímu rozkazu. Vedle 27 milionů korun se nám podařilo vysoudit i úrok ve výši 8,5 procenta ročně a náklady právního zastoupení. Celá částka je splatná do tří dnů od právní moci rozhodnutí," uvedla advokátka zastupující Pražskou strojírnu Lenka Příkazská. "Vedle toho ve věci škod způsobených panem Říhou probíhá ještě šetření orgánů činných v trestním řízení," dodala.

Už před několika lety soud rozhodl o tom, že Říha bral zhruba deset let plat na základě neplatné pracovní smlouvy. V době, kdy byl generálním ředitelem, působil také jako předseda představenstva strojírny. Takový souběh funkcí je ale zakázán. Soud proto v listopadu 2017 Říhovu žalobu o doplacení části platu za únor zamítl.

Pražská strojírna mimo jiné pro dopravní podnik vyrábí a opravuje tramvajové koleje a výhybky. Výrobky dodává i do ciziny.

Autoři | Foto Pražská strojírna a.s.

Štítky ČR, soud, stroje, MHD, Pražská strojírna, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Vladimír Říha, Pavel Fischer, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Anna Řeháková, Vrchní soud v Praze, generální ředitel, Itálie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vasek Vasek

No, to je krááásnééé!!! Pravomocně odsouzen k náhradě škody za údajně nevýhodný prodej osobních automobilů. Samosoudce rozhodl? Bez jedniného stání? Bez možnosti obhajoby? Advokát pana Říhy včas nepodal odpor proti platebnímu rozkazu? To je nějaký agro proces, ne? O tom, že to jde i takto se Urválkovi ani nezdálo!

Čtvrtek, 2. července 2020, 19:47Odpovědět

Bývalý ředitel Pražské strojírny musí firmě zaplatit 27 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.