Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Podívejte se, kde v Praze budou opraveny a rozšířeny cyklostezky

Technická správa komunikací letos postaví a opraví desítky kilometrů tras pro cyklisty. Jednou z nejvýznamnějších změn bude propojení vyhlídkové trasy Pražačka s cyklotrasou A25 nebo rekonstrukce a rozšíření několika úseků na páteřní cyklostezce A2. TSK v těchto dnech dokončuje podjezd na cyklostezce A26 pod mostem v ulici Čuprova.

TSK pracuje bez omezení

Technická správa komunikací pracuje po celou dobu pandemie bez omezení a pokračuje tak v plánech pro letošní sezonu, které se týkají i cyklostaveb. „Podporou aktivní dopravy plníme to, co jsme Pražanům slíbili při schválení Plánu udržitelné mobility v květnu 2019. Dlouhodobá podpora cyklistické a pěší dopravy má pozitivní dopady na životní prostředí v Praze a na zdraví místních. Město se tomu snaží jít naproti například vyššími investicemi do cyklodopravy, než byly v předchozích letech. V loňském roce Magistrát hlavního města Prahy a Technická správa komunikací pomohly cyklodopravě částkou 121 milionů korun, předloni to bylo 73,4 milionu korun a v roce 2017 jen 17,9 milionu korun,“ pověděl náměstek primátora hlavního města Prahy a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

170 milionů do cyklistické a pěší infrastruktury

Praha letos investuje do cyklistické a pěší infrastruktury přes 170 milionů korun. Pravděpodobně nejnáročnější stavbu má TSK již za sebou. „Od loňského roku náš dodavatel pracoval na výstavbě nového úseku cyklostezky A26 zvané Rokytka pod mostem v ulici Čuprova, kde se kromě trasy pro cyklisty upravilo i koryto řeky a opravili jsme ochranné a opěrné zdi. Dokončenou stavbu přebíráme v průběhu května 2020. Celá akce vyšla na 48 milionů korun,“ popsal generální ředitel Technické správy komunikací Jozef Sinčák.

Kde se bude pracovat?

Práce již začaly také na cyklostezce A21 podél ulice K Dolům mezi křižovatkami Dolnocholupická a Na Havránce. Cyklisté a pěší se v tomto místě dočkají nového asfaltového povrchu a osvětlení. V květnu odstartuje stavba propojení vyhlídkové trasy Pražačka s cyklostezkou A25, stavba nového úseku cyklostezky podél Vinořské ulice, která se napojí na trasu A263, nebo stavba nového úseku z Dolních Břežan do ulice K Břečkám. Na přímé napojení na cyklotrasu A18 se mohou těšit i obyvatelé ulice Suchdolská.

Opravena a rozšířena bude i cyklostezka A2 z Modřan do Zbraslavi, kde budou práce probíhat na čtyřech úsecích u Radotínského mostu. „Z důvodu bezpečnosti budeme muset cyklotrasu A2 v oblasti pod Lahovickou estakádou uzavřít. Po dobu stavby tu ale zbudujeme dočasnou objízdnou trasu v prostoru mezi Vltavou a cyklostezkou a zachováme i napojení na závěsnou lávku přes Vltavu,“ popsala jednu ze staveb tisková mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Práce na této stezce vyjdou na necelých 30 milionů a potrvají zhruba devět měsíců.

Prodloužena a rozšířena bude také cyklostezka A1, takzvané Šárovo kolo, a to od Radotínské lávky dál podél řeky Berounky. Nové bezmotorové spojení mezi katastry Dubče a Kolodějů by měl zajistit nový 1 250 metrů dlouhý úsek Na prostřední cestě a plánuje se i přemostění Ohrobeckého potoka na jižní hranici Prahy se Středočeským krajem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TSK

Štítky cyklostezky, oprava, doprava, Praha, cyklostezka, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, cyklistická trasa, cyklista, Pražačka, Pražský magistrát, Adam Scheinherr, Vltava, Jozef Sinčák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, kde v Praze budou opraveny a rozšířeny cyklostezky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.