Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIZUALIZACE: Z hlaváku na Žižkov podchodem. Stavět se začne už v květnu

Severní podchod na pražském hlavním nádraží bude prodlužovat sdružení firem s názvem MTS+HT CZ – Podchody hl. n., jehož společníky jsou Metrostav a.s. a HOCHTIEF CZ a.s., Stavba podchodu z Hlavního nádraží na Žižkov bude stát 219,55 milionu korun. Práce začnou letos v květnu a první chodci si díky prodloužení podchodu zkrátí cestu z centra do přilehlých městských částí příští rok v srpnu, to uvedla Správa železnic.

Z hlaváku na Žižkov

„Prodloužením severního podchodu ze stávajícího 7. nástupiště dojde k podstatnému zkrácení docházkové vzdálenosti z hlavního nádraží na Žižkov a Vinohrady. Vyústění pěší trasy bude situováno do Seifertovy ulice přes komerční centrum Churchill Square. Výstup z podchodu zajistí kromě schodiště také dvojice eskalátorů a výtah, takže bude zajištěný bezbariérový přístup,“ pověděl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Začíná rekonstrukce Václavského náměstí. Dolní část dnes obsadí dělníci

Václavské náměstí dnes obsadí dělníci. V pondělí začíná rekonstrukce dolní části náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy a Jindřišské ulice. Hotovo by mělo být na konci příštího roku. Za rekonstrukci zaplatí hlavní město zhruba 330 milionů korun.

Možné rozšíření o další nástupiště

Podchod bude řešený tak, aby v budoucnu bylo možné rozšířit nádraží o další ostrovní nástupiště. Práce, které začnou v květnu, budou zahrnovat potřebné přeložky kolejí, stávajícího kabelového kolektoru, vodovodu a úpravy kanalizace. V novém podchodu bude fungovat informační a orientační systém. Podél části komunikace vznikne oplocení a venkovní osvětlení. Prodloužení podchodu přispěje ke zvýšení bezpečnosti a zabrání možným střetům chodců a vlaků.

Další práce až v následujících letech

Na prodloužení podchodu naváže v následujících letech další část stavby. Dojde k výměně informačního a orientačního systému v celé železniční stanici a rekonstrukci nástupišť číslo 5 až 7 včetně doplnění eskalátorů. Budou vyměněny podhledy ve všech třech podchodech, které budou sjednoceny s prodlouženým severním podchodem. Přístřešky z devadesátých let nahradí nové a jejich vzhled bude jednotný na celém hlavním nádraží.

Ohodnoť článek

Foto Správa železnic

Štítky podchod, stavba, železnice, Žižkov, Praha, hlavní nádraží, Správa železniční dopravní cesty, Metrostav, Jiří Svoboda, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Z hlaváku na Žižkov podchodem. Stavět se začne už v květnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.