Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba nového terminálu na Smíchově je opět blíž realizaci. Město vybralo projektanta

Nový terminál smíchovského nádraží je opět o kus blíž realizaci. Rada hlavního města schválila výběr generálního projektanta nového terminálu. Pokud vše půjde bez problémů, samotná stavba začne v roce 2024 po získání územního rozhodnutí a pravomocného stavebního povolení. Z celkem čtyř nabídek vybrala rada města sdružení firem SUDOP Praha, SUDOP EU, Metroprojekt a A69 s cenou projektu přesahující 141 milionů korun.

„V Praze se začne projektovat dopravní terminál hodný 21. století a výběrem generálního projektanta se od studie posouváme blíž k realizaci. Dnes zanedbaná dopravní stavba se za pár let stane moderním dopravním hubem, který v Praze chybí,“ řekl náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Na novém terminálu má být možné přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji. Opravena bude nádražní budova a přibude čtvrté nástupiště. Odhadované náklady jsou několik miliard korun. Stavba je součástí nově budované čtvrti Smíchov City.

Nádražní ulice bude před nádražím průjezdná pouze pro vozy taxi nebo auta v systému K+R (Kiss and ride), kdy vůz může zastavit, vyložit cestujícího a ihned odjede. Na jihu od staré nádražní budovy vznikne nové sídlo Správy železnic.

Na severní straně terminálu bude záchytné parkoviště P+R pro tisícovku aut, kam bude možné vjet pouze z městského okruhu. Bude tam také lávka přes železnici, která spojí Smíchov, Radlice a budovanou čtvrť Smíchov City, která vzniká mezi nádražím a Na Knížecí. Autobusy MHD v budoucnu Na Knížecí budou jezdit, ale nebudou tam mít konečnou a parkoviště.

„Na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky modernímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné,“ uzavřel náměstek primátora.

Foto archiv MHMP

Štítky ČR, správa, MHD, Praha, Smíchov, Sudop Praha, Metroprojekt Praha, Rada hlavního města Prahy, SUDOP EU a.s., Adam Scheinherr, Smíchov City, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nového terminálu na Smíchově je opět blíž realizaci. Město vybralo projektanta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.