Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Na dálnici u Prahy srazilo auto vlka. Zvířata ji nemají kde bezpečně přejít, říkají ochránci přírody

Mrtvé tělo vlka, kterého srazilo auto, objevili na dálnici D1 u Prahy. Podle Agentury na ochranu přírody a krajiny České republiky nemají zvířata rušnou komunikaci kde bezpečně přejít a snaží se tak přeběhnout v místech, kde jsou přerušená svodidla.

Tělo zvířete objevili minulý týden mezi 13. a 14. kilometrem. Že jde právě o vlka, potvrdili zoologové. Genetická analýza ještě určí, zda vlk pochází ze středoevropské nížinné, karpatské nebo alpské populace

„Dálnice v tomto úseku není dosud oplocená a vlk se ji pokusil přeběhnout v místě, kde jsou přerušená svodidla. Našli jsme tady i sraženou lišku. Právě na podobných místech dochází k pokusům o přebíhání a k srážkám živočichů s vozidly nejčastěji,“ uvedl v tiskové zprávě Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Při stavbě dálnice v 70. a 80. letech podle mluvčí agentury Karolíny Šůlové nevybudovali pro volně žijící zvířata bezpečné přechody a teď existuje jen několik míst. Až při modernizaci postavili čtyři ekodukty na Českomoravské vrchovině.

„V krajině prošpikované silnicemi dochází kromě usmrcování velkého množství zvířat také k omezení jejich pohybu. Vznikají izolované populace, které spolu nemají žádný kontakt. Příkladem může být los evropský, jehož populace na jihu Čech se kvůli bariérám v krajině stala izolovanou a je patrně odsouzena k zániku. Víme, že i pro vlky představují dálnice při jejich pohybu krajinou zásadní problém. Pokud na ni narazí, často ji sledují třeba i desítky kilometrů než najdou místo, kde se rozhodnou ji překonat. Nejen, že takové srážky bývají fatální pro zvířata, ale jsou nebezpečné i pro řidiče,“ doplnil Hlaváč.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky

Štítky Agentura ochrany přírody a krajiny, vlk, dálnice, smrt, auto, přechod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Mikeš

Že nemají kde přejít? Hlavně tady nemají co dělat.

Dnes, 08:15Odpovědět

Na dálnici u Prahy srazilo auto vlka. Zvířata ji nemají kde bezpečně přejít, říkají ochránci přírody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.