Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Záchranáři mají na ruzyňském letišti novou základnu, stála 46 milionů

Na pražském ruzyňském letišti vznikla letecká základna pražské zdravotnické záchranné služby. Nabídne kromě místností pro zdravotnické vybavení i společenskou místnost s kuchyňkou či šatny. Takzvaná modulová mobilní budova vyrostla na místě té původní, která byla postavena jako provizorní řešení a byla ve špatném stavu. Město za výstavbu dalo zhruba 46 milionů korun.

„Máme kvalitní ubytování pro náš tým po 37 letech. Máme smíšené týmy, ženy i muže, a bylo tak potřeba i rozdělit zázemí, aby splňovalo všechny dnešní normy. K tomu máme dva piloty, kteří jsou z letecké policie, a ti tam mají vyvedené své přístroje pro letové informace. Máme také kvalitní místnost, kde se můžeme dát do pořádku po návratu nebo dostatečné místo pro zdravotnické materiály," popsal novou základnu ředitel Zdravotnické záchranné služby Petr Kolouch. Uvedl také, že důležitá je i nová kvalitní klimatizace, protože v létě na letišti bývají vysoké teploty a v zimě zase velmi nízké. Posádka má i standardní vozidlo.

Budova je mobilní, jde o takzvanou montovanou či modulovou stavbu. „Letiště se totiž může taky rozvíjet a je otázka, zda nebudeme muset časem tu budovu někam stěhovat," řekl Kolouch. Užívat ji budou podle něj i středočeští lékaři.

Záchranáři na letišti dlouhodobě působili v nevyhovujících podmínkách staré dřevostavby, která vznikla před 37 lety. Nová budova je na místě vedle původní. „My musíme být blízko a ten vrtulník musí být mezi druhou a třetí minutou ve vzduchu. V době, kdy je mráz, tak ale musí být vrtulník pod střechou. Museli jsme tedy najít kompromis mezi vzdáleností od plochy a do hangáru," sdělil Kolouch.

Je to obrovský posun v tom, aby naši záchranáři měli mnohem lepší podmínky pro práci. „Myslím, že je naší povinností jim poskytnout a zabezpečit bezpečnost a ochranu zdraví," řekla náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS). Město podle ní plánuje i další rozvoj pražských záchranářů. „Plánujeme například heliport, který by mohlo město realizovat již v příštím roce, ale i další výjezdová stanoviště pro záchranku, a to na pozemcích letiště," řekla. Vybudování plovoucího heliportu pro záchranáře, který vznikne u Vyšehradské skály v Podskalí má sloužit k přepravě akutních případů do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Letečtí záchranáři mají zhruba 800 vzletů ročně. Loni startovali k 789 zásahům, což je druhý nejvyšší počet za posledních 20 let. Stanoviště leteckých záchranářů v Praze je nejstarší v republice, v nepřetržitém provozu je od dubna 1987.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením ZZS HMP a MHMP

Štítky zdraví, letectví, správa, záchranná, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři mají na ruzyňském letišti novou základnu, stála 46 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.