Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Nová ulice spojující Letnou a Holešovice nese jméno hrdiny Nicholase Wintona

Pražané se dočkali propojení mezi Letnou a Holešovicemi, které nově nese jméno sira Nicholase Wintona. Spojení ulice Veletržní s Dělnickou bylo slavnostně otevřeno 3. září za účasti řady hostů včetně rodinných příslušníků sira Wintona a čtyř tzv. Wintonových dětí. Ulice symbolicky vede kolem klíčových míst spojených s druhou světovou válkou a připomíná jak temné stránky historie, tak hrdinství a odvahu, kterou Winton prokázal záchranou stovek československých dětí před nacistickým terorem.

Pojmenování ulice má zvláštní význam nejen kvůli Wintonově hrdinskému činu, ale také kvůli své trase. Ulice prochází kolem nádraží Praha-Bubny, odkud za války odjížděly tisíce židovských rodin do Terezína, a právě sir Winton stovky dětí zachránil. Datum slavnostního otevření bylo také vybráno symbolicky. Jen dva dny po výročí počátku druhé světové války, připomínajíc datum, kdy byl z Prahy vypraven poslední tzv. Wintonův vlak, který už ale do Velké Británie nedorazil.

Na otevření ulice se přijeli podívat i 'Wintonovy děti'

U slavnostního otevření nechyběli ani čtyři z tzv. Wintonových dětí, které odjely do Velké Británie před nacistickými transporty, a nyní se v Praze setkaly na místě, které připomíná jejich vlastní útěk před válkou. „Je velmi dojemné stát zde v Praze po boku Wintonových dětí, 85 let poté, co nacisté rozdělili naše světy. Díky vynalézavým a odvážným činům sira Nicholase Wintona a jeho kolegů dostalo tolik českých Židů šanci začít nový život ve Velké Británii,“ řekla lady Milena Grenfell-Bainesová, jedna z Wintonových zachráněných.

O propojení Holešovic a Letné se mluví už dlouho

O pojmenování ulice po slavném zachránci dětí usilovalo hnutí Praha Sobě už dlouho. „V Praze 7 jsme velmi hrdí na to, že ulice na našem území může nést jméno této výjimečné osobnosti. Zároveň je propojení Holešovic a Letné, o které jsme velmi dlouho usilovali, tím nejlepším dárkem k letošnímu 140. výročí Prahy 7,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha SOBĚ). „Dnes se zde otevírá provizorní prostup pro pěší a cyklisty, ale později, až kolem ní vyroste nová část města, jej nahradí plnohodnotná ulice, která symbolicky povede kolem nádraží Praha-Bubny, Památníku ticha a sochy Brána nenávratna. Všechna tato místa jsou trvalou připomínkou temné stránky světových dějin, ale také hrdinství, odvahy a pokory lidí, jako byl sir Nicholas Winton,“ dodal.

Součástí projektu je i mural od umělkyně Toy Box

Projekt je dílem Srávy železnic, která se podle ředitele Jiřího SVobody snaží skrze novou ulici hlavně o propjení města. „V našich projektech na to systematicky myslíme. Úkolem železnice je lidi spojovat, ne rozdělovat. V tomto místě železnice více než sto let tvořila bariéru, což se dneškem mění. Těším se na příští rok, kdy naše úsilí završíme otevřením nového nádraží Bubny. To má ambici stát se centrem celé budoucí čtvrti,“ uvedl při příležitosti otevření cesty Svoboda.

Nová cesta byla vybudována jako součást projektu Správy železnic, která v oblasti staví nové nádraží Praha-Bubny a připravuje trať na letiště Václava Havla a Kladno. Na uctění Wintonova odkazu zde také vznikl mural s motivy sira Nicholase a zachráněných dětí, jehož autorkou je výtvarnice Toy Box.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 7

Štítky ulice, Letná, Holešovice, propojení, Nicholas Winton, historie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová ulice spojující Letnou a Holešovice nese jméno hrdiny Nicholase Wintona  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.