Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Neziskovka Konsent a organizace Ropid spustili kampaň Obtěžování do MHD nepatří

Praha spustila kampaň, ve které upozorňuje na sexuální obtěžování ve veřejné dopravě. Na tramvajových zastávkách či ve vozech MHD mohou lidé vidět informační plakáty, které odkazují na nevhodné chování a radí cestujícím jak při něm zasáhnout. Novinářům dnes kampaň představili zástupci pražského magistrátu, organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, pražského dopravního podniku a neziskové organizace Konsent. Kampaň s názvem Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam, potrvá do poloviny září. Jejím cílem je zajistit, aby se lidé v MHD cítili bezpečně a pohodlně.

Na 150 informačních plakátů na zastávkách pražské MHD má upozornit na sexuální obtěžování a radí cestujícím, jak se v takové situaci zachovat. Právě spolucestující jsou podle ředitelky organizace Konsent Johany Nejedlové (Zelení) ti, kteří mohou obtěžování ve veřejné dopravě zamezit. Velká část incidentů zůstává podle Nejedlové bez povšimnutí. „Ale ne proto, že by si toho ti cestující nevšimli, ale proto, že nevědí jak zasáhnout, řekla Nejedlová.

Nepříjemná situace má více způsobů řešení

Plakáty vyzýváme spolucestující, aby nezůstávali nečiní, když vidí sexuální obtěžování,“ řekla Nejedlová. Cestující, kteří si nevhodného chování všimnou, mají podle ní do situace nějak vstoupit a oběti se zeptat, zda nepotřebuje pomoct, nebo přirozeně situaci narušit a zeptat se například na trasu či kolik je hodin. „Tím dají možnost tomu obtěžovanému nějakým způsobem z té situace bezpečně utéct,“ vysvětlila. Další z možností, jak pomoci, je promluvit přímo na osobu, která hranice překračuje.

Je potřeba jasně pojmenovat, jaké chování v MHD netolerujeme. A zadruhé říct, že je úplně v pořádku se proti obtěžování ozvat, přestože se nás třeba zrovna přímo osobně netýká,“ uvedl primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

20 procent cestujícíh se stalo obětí obtěžování v MHD

Podle ředitele odboru rovnosti žen a mužů úřadu vlády Radana Šafaříka se každá třetí žena a každý desátý muž při cestování ve veřejné dopravě v Česku stali obětí sexuálního obtěžování a čtvrtina žen se necítí při cestování bezpečně před sexuálním obtěžováním. Odkázal na výsledky výzkumu z roku 2021.

Zvláště alarmujícím zjištěním podle něj bylo množství cestujících, kteří se setkali s vážnějšími formami sexuálního obtěžování či sexuálním násilím. S nevítanými pokusy o hlazení, líbání či fyzické sblížení se setkalo 20 procent cestujících, s veřejným sebeukájením v dopravě 19 procent cestujících, osm procent cestujících bylo donuceno k ukojení rukou nebo jinou částí těla a šest procent cestujících bylo donuceno násilím k sexu či se setkalo s pokusem o sexuální styk nátlakem. Oběťmi byly výrazně častěji ženy,“ uvedl Šafařík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením PID, Se svolením Konsent

Štítky kampaň, Konsent, MHD, obtěžování, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neziskovka Konsent a organizace Ropid spustili kampaň Obtěžování do MHD nepatří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.