Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Elektrické vlaky pojedou z Vídně přes rakouský Gmünd až do Prahy

Správa železnic vybrala projektanta rekonstrukce a elektrizace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí. Stavební práce mají začít v závěru roku 2025 a podle SŽ umožní vedení přímých elektrických vlaků z Vídně přes Gmünd až do Prahy.

Součástí investice je vybudování moderních nástupišť ve všech stanicích a zastávkách. Traťová rychlost se zvýší na 120 kilometrů v hodině. Vybraná firma bude pracovat tři roky.

„Zmiňovaný jihočeský úsek vznikl v dobách monarchie jako součást druhého železničního spojení Vídně s Prahou. Dnes jej využívají také přímé spoje mezi oběma metropolemi, v Českých Velenicích a ve Veselí nad Lužnicí však musí docházet k výměně lokomotiv. Tato nutnost po dokončení stavby v závěru roku 2028 odpadne,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Hlavním cílem projektu je rekonstrukce a elektrizace 55 kilometrů dlouhého úseku. 

„Přestavbou projdou stanice Nová Ves nad Lužnicí, Suchdol nad Lužnicí, Majdalena, Třeboň a Lomnice nad Lužnicí a také všechny zastávky. Moderní nástupiště umožní pohodlný nástup do vlaků, celá trať se upraví pro rychlost 120 km/h. Tím dojde ke zkrácení jízdních dob. Z hlediska bezpečnosti bude důležitá náhrada stávajícího přejezdu u Suchdola nad Lužnicí silničním nadjezdem,“ dodala Eberl Friebová.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 252 milionů korun. Nejlepší nabídku podle SŽ podaly společnosti SUDOP PRAHA a SUDOP EU, a to ve výši téměř 239 milionů korun. Společně vypracují dokumentaci pro stavební povolení a projektovou dokumentaci pro provádění stavby.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky vlak, doprava, jihočeský kraj, praha, vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrické vlaky pojedou z Vídně přes rakouský Gmünd až do Prahy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.