Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice nepojede o víkendu metro. Dělníci budou na Florenci bourat stropní desku

Dělníci začnou při opravě stropní desky ve stanici pražského metra Florenc bourat samotnou desku. Dosud především vyměňovali prefabrikované předpjaté nosníky. Dělníci budou postupně odřezávat kvádry o hmotnosti 22 až 30 tun. Kvůli pracím nepojede o víkendu metro mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice a lidé budou muset využít náhradní dopravu.

„Deska pochází ze 70. let 20. století, má tloušťku 1,7 metru a je předpjatá lany, která jsou již na hraně životnosti. Jakýkoliv neopatrný zásah do této konstrukce může narušit její stabilitu. Proto jsme pod ní vybudovali podpůrnou nosnou ocelovou konstrukci a řezy budeme provádět striktně podle projektu statika," uvedl vedoucí projektu Vojtěch Lacina z firmy Metrostav DIZ.

V letošním roce dělníci rozřežou první část desky, druhou potom v příštím roce. Kvůli bezpečnosti cestujících bude muset dopravní podnik přerušit provoz metra ve zmíněném úseku linky C. Výluka se kromě nadcházejícího víkendu uskuteční letos ještě v několika dalších. „Budeme se snažit zachovat obousměrný provoz povrchové dopravy v Křižíkově ulici, byť s lokálními omezeními, pokud to stavebně bude možné. Bude samozřejmě záležet na tom, jak budou probíhat bourací práce," uvedl projektový manažer dopravního podniku Daniel Veverka.

Kromě výměny monolitické desky bude dopravní podnik letos pokračovat v opravě samotného vestibulu stanice. Opravena bude hydroizolace a následně dělníci nainstalují novou konstrukci s ocelovým roštem s železobetonovou deskou. Na původní místo se vrátí dočasně přeložené inženýrské sítě. „Pokud stavební práce půjdou podle harmonogramu, na konci letošního roku bychom jeho část (vestibulu) opět zpřístupnili cestujícím," uvedl Veverka.

Stropní deska má rozlohu 5450 metrů čtverečních. Stavbaři dosud vyměnili 91 z celkových 131 prefabrikovaných předpjatých nosníků. Každý z nich měří 23 metrů a váží zhruba 28 tun.

Cestující budou muset o tomto víkendu využít náhradní autobus XC, který pojede mezi I. P. Pavlova a Nádražím Holešovice. K dispozici bude rovněž tramvajová linka číslo 36, která pojede ze Zvonařky na Karlovo a dále na Václavské náměstí a odtud přes Masarykovo nádraží na Florenc a bude pokračovat na Palmovku a do Kobylis.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky metro, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Metrostav, Florenc, stropní deska, výluka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi stanicemi I. P. Pavlova a Nádraží Holešovice nepojede o víkendu metro. Dělníci budou na Florenci bourat stropní desku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.