Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Slušné oblečení a aspoň základní angličtina. Taxikáře na letišti nahradil Uber

V úterý 26. září 2023 dvě hodiny po půlnoci nahradila vozy taxislužby flotila společnosti Uber, která se stala novým oficiálním provozovatelem této služby pro pražské letiště. Největšími novinkami je pro cestující fakt, že vozy společnosti Uber uvidí hned po východu z terminálu v prvním jízdním pruhu a budou znát pevně stanovenou cenu jízdy předem.

Řdiči musejí být slušně oblečení a mít aspoň základy angličtiny

Od úterý obsluhuje společnost Uber zákazníky na Letišti Václava Havla Praha z pozice nového provozovatele taxislužby. Největšími výhodami, které společnost Uber nabízí lidem cestujícím z pražského letiště například do centra Prahy, jsou pevně stanovená cena jízdy předem, zajištění dopravní obslužnosti v 24 hodin denně a vozový park z aut převážně vyšší střední třídy, která nejsou starší než pět let.

Dalšími povinnostmi společnosti Uber jsou před každou jízdou stanovit konečnou cenu vypočítanou softwarem a výslednou cenu jízdného neměnit ani při změně trasy nebo čekání v koloně a spolupracovat s řidiči, kteří zajistí požadovanou kvalitu služeb a bezpečnost provozu. Další povinností je také zajištění řidičů, kteří mají všechna oprávnění, mluví česky a mají alespoň základní znalost angličtiny. Řidiči navíc musejí být reprezentativně oblečení a musejí umožnit, aby zákazník měl vždy možnost zaplatit i bezhotovostně. Uber navíc bude sdílet s letištěm data včetně trasy a ceny o každé jízdě.

Ostatní taxislužby mohou na letiště a z leiště cestující stále dopravovat a budou využívat služeb letištních parkovišť, Uber má však exkluzivitu v možnosti stát v prvních pruzích, které jsou přímo před terminály. „První taxislužba, kterou uvidí cestující na Letišti Praha, je oficální taxislužba, se kterou máme uzavřenou smlouvu na pět let,“ vysvětlila naší redakci mluvčí letiště Klára Divíšková

Cestující si budou moci Uber objednat přes aplikaci Uber ve svém telefonu, přes webové rozhraní letiště nebo díky kioskům v příletových halách na obou terminálech. Na přepážkách společnosti Uber bude navíc personál připravený poradit cestujícím, kteří budou potřebovat poradit s objednáním.

(NE)OBYČEJNÍ: Když nevíš, zeptej se Milana. Na letišti pracuje od roku 1989

Milan Suchý je jeden z pracovníků pražského letiště, který nastoupil v roce 1989 jako geodet, ale postupně se přetransformoval v pracovníka na IT oddělení. Zažil dobu, kdy letiště dostalo první počítač a v práci byl i tehdy, když spadly budovy...

Koncesního řízení se účastnili dva uchazeči

Společnost Uber vyhrála koncesním řízení, do kterého se podle mluvčí letiště přihlásili dva uchazeči. „Zahájení činnosti vítěze se plánovalo už na jaře. Neúspěšný uchazeč výběrového řízení ale podal návrh na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, což letišti znemožňovalo dokončit proces výběrového řízení a dočasně ho blokovalo. Antimonopolní úřad na začátku září pak potvrdil, že Letiště Praha nastavilo parametry koncesního řízení v souladu se zákonem. Stejně tak probíhal i výběr vítězného uchazeče, kterým se stal Uber,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí letiště.

„Jsme rádi, že antimonopolní úřad potvrdil, že Letiště Praha postupovalo správně a dle zákona. V koncesním řízení jsme kladli důraz hlavně na požadavky cestujících, kteří především chtějí znát cenu za jízdu předem. Letiště si bude neustále kontrolovat nejen kvalitu služby, ale i dodržování cenové regulace. Všechny jízdy, i ty, které budou mimo Prahu, musí být v souladu s nařízením magistrátu o maximálních cenách,“ popsal ve zprávě pro média člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

„Jsme nadšení, že můžeme naši spolupráci s pražským letištěm oficiálně zahájit a přinést cestujícím špičkovou službu pod značkou, kterou dobře znají a důvěřují jí. V uplynulých měsících jsme na produktu intenzivně pracovali a věříme, že naplníme očekávání cestujících, kteří se na tuto službu již velmi těšili, a zároveň poskytneme zahraničním návštěvníkům hned po příletu do České republiky co nejkvalitnější a nejefektivnější možnost dopravy z letiště,“ uvedl v tiskové zprávě provozní manažer Uberu pro Českou republiku Štěpán Šindelář.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Uber

Štítky taxi, letiště, Uber, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

UBER? Takže letiště ovládne ukrajinština a tmaví cizinci? Kam jsme to dopracovali !!! Prý že neokradaji a znalost Prahy ovládají perfektně. Hrůza s mnohými někam jet ani podle navigace které nerozumí nenajdou někteří cestu. To bude slušných lidí nadávat až se jim cesta prodraží.

Čtvrtek, 28. září 2023, 11:07Odpovědět

Slušné oblečení a aspoň základní angličtina. Taxikáře na letišti nahradil Uber  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.